"FATON HAJRIZI JE IMAO BOGATU KRIMINALNU PROŠLOST! UBIO BI SVAKOG, A NE SRPSKOG POLICAJCA..." Elšani o teroristi OVK-a
Foto: YouTube/ KTV - Kohavision, screenshot YT/ RTV Dukagjini

"FATON HAJRIZI JE IMAO BOGATU KRIMINALNU PROŠLOST! UBIO BI SVAKOG, A NE SRPSKOG POLICAJCA..." Elšani o teroristi OVK-a

Crna Hronika -

Albanski državljanin Faton Hajrizi i pripadnik OVK-a ubio je 18. jula srpskog policajca Nikolu Krsmanovića (34) u Loznici, a likvidran je nakon 36 sati od zločina. Javnost je danima pratila slučaj nezapamćenog ubistva, a ovim povodom oglasio se i zamenik direktora policije na severu Mitrovice tzv. države Kosovo, Veton Elšani.

Elšani, kako prenosi Lajmi.net, ispričao je da bi albanski terorista Faton Hajrizi ubio svakog ko bi mu se isprečio na putu njegovog oslobođenja.

faton hajrizi
faton hajrizifoto: YouTube/ T7

- Faton Hajrizi ubio bi svakog ko bi mu se isprečio na putu njegove slobode. Ne bi bio iznenađen da je umesto srpskog policajca ubio kosovskog pripadnika MUP-a. Nema nikakve razlike između policajaca. Fatonu Hajriziju bila je nebitna nacionalnost, on je samo gledao kako da se domogne slobode - rekao je između ostalog Veton Elšani govoreći o Hajriziju.

- Ponavljam, ishod bi bio isti da je Fatona Hajrizija zaustavio neki kosovski policajac.

veton elšani, zamenik direktora policiske stanice u Mitrovici u tzv Kosovo
veton elšani, zamenik direktora policiske stanice u Mitrovici u tzv Kosovofoto: screenshot YT/ RTV Dukagjini

Kako je zatim naveo, Faton Hajrizi doživeo bi istu sudbinu i od strane kosovskih policajaca.

- Želim da naglasim da bi kosovksa policija postupila isto kao i pripadnici MUP-a Srbije, koji su ubili Fatona Hajrizija. I mi bi pucali da je on otvorio vatru na nas, dogodilo bi se isto što i u Loznici - navodi direktor policijske ispostave u Mitrovici tzv. državi Kosovo.

- Faton Hajrizi bio je osoba koja je iza sebe imala bogatu senzacionalnu krimalnu prošlost. Tako da ne iznenađuje ovakav ishod situacije.

Pa da podsetimo, 6. jula Faton Hajrizi pobegao je po deveti put iz zatvora Smrekovnica. Tokom bekstva imao je brojne jatake koji su mu omogućili i prevoz iz Preševa ka Loznici. Na redovnoj kontroli graničnog punkta u Lipničkom Šoru kod Loznice, te večeri 18. jula, sat vremena iza ponoći došlo je do krvoprolića - Hajrizi je ispalio nekoliko hitaca u sprskog policajca dok je drugog policajca Vjekoslava I. (50) teško ranio.

ovo je ubijeni srpski policajac nikola krsmanović
ovo je ubijeni srpski policajac nikola krsmanovićfoto: screenshot Facebook

Nakon ubistva, beži u peške u nepoznatom pravcu, ali nakon opsežne potrage pripadnici MUP-a Srbije su ga locirali i on je pružajući otpor i pucajući na policajce likvidiran na 12 kilometara od Lipničkog Šora.

Ko je bio Faton Hajrizi

"Ja dolazim iz redova OVK..."

Faton Hajrizi je, kako se moglo pročitati u njegovoj "biografiji" u medijima, pored ubistva 2000. godine ruskog vojnika Igora Nikolajeviča Koršunova, osuđen je i za oružanu pljačku u Glogovcu, tokom koje je ranio dvojicu policajaca i vlasnika zlatare. Potom je, navodno, učestvovao u pucnjavi u kojoj su takođe, ranjena dva kosovska policajca, koji su pokušali da zaustave automobil u kom je bio.

- Ja nisam onakav kakvim me policija prikazuje. Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je delovao na severu 2006-2007 za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me u zatvoru 23 godine, danas imam 40 godina - izjavio je Faton Hajrizi u obraćanju na društvenim mrežama, posle nedavnog bekstva iz zatvora.

Dosije Hajrizi

Pobegao iz zatvora za 12 minuta

Bivši istražitelj teških zločina u takozvanoj kosovskoj policiji Mehdi Kožani o ovom teroristi, govorio je za medije, gde je naglasio da su nadležni morali biti upućeni u to koliko je ova osoba bila opasna, pogotovo što je više puta bežao iz zatvora i nizao krivična dela jednim za drugim.

- Faton Hajrizi je morao da bude pod kontrolom. Hajrizi je osuđen i služio je kaznu zatvora u Dubravi, zatim u Smrekonici. Međutim, nadležni su imali odgovornost, pogotovo što su svi osuđenici potencijalno begunci, svi sanjaju o bekstvu. Ja sam se suočio sa Hajrizijem, ne kao pojedinac, nego kao istražitelj kada sam istraživao njegovo bekstvo iz zatvora prvi put 2007. godine - započeo je priču bivši istražitelj za medije.

faton hajrizi
faton hajrizifoto: YouTube/ RTV Dukagjini

Kožani je, kako smo ranije preneli, opasni begunac opljačkao zlataru, naneo teške povrede vlasniku, ali i policiji, međutim, nakon toga, uspeli su da ga lociraju i uhapse. Pored njega, zajedno sa Hajrizijem, tada su se dali u bekstvo i drugi zatvorenici, s tim da je, kako otkriva Kožani, Hajrizi bio van svake priče sa drugim zatvorenicima.

- Grupa zatvorenika je tada pobegla zajedno sa Fatonom, ali grupa se razdvojila od njega, nisu imali zajednički cilj svakako, Faton je delovao posebno i jedino što je želeo to je sloboda, on je iz zatvora uspeo da pobegne za čitavih 12 minuta - objasnio je i dodao:

- Hajrizi je bio izuzetno opasan, nije oklevao da ubije ovdašnje policajce i građane. Poslednji put pre ovog slučaja kada je pobegao, te 2011. godine, učinio je u roku od 12 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track