Četrdesetogodišnji očuh sa Čukarice, koji je priveden zbog sumnje da je zlostavljao petogodišnjeg pastorka, sumnjiči se i za nasilje nad osmogodišnjim sinom. Prema saznanjima, mališan je smešten u prihvatilište i psiholozi razgovaraju sa njim.

Naša novinarka Tamara Stanković, uključila se u jutarnji program gde je razgovarala sa dr Milicom Paunić i dr Milicom Belogrlić, defektolog, o ovoj temi.

Kurir televizija KAKVE POSLEDICE MOGU IMATI DECA SA ČUKARICE KOJU JE OČUH ZLOSTAVLJAO? Eksperti tvrde: Ako je mučenje trajalo duže...NIJE DOBRO

Dr Milica Paunić istakla je ozbiljnost posledica koje zlostavljanje može imati na decu.

- Zlostavljanje, ako traje duže i izraženo je, može izazvati emocionalne poremećaje poput posttraumatskog stresnog poremećaja, depresivnosti, anksioznosti, pa čak i poremećaja ličnosti - naglasila je dr Paunić.

Objasnila je kako se promene u ponašanju deteta mogu manifestovati kao povlačenje iz društva, nagla agresivnost ili druge promene u ponašanju.

- Ako roditelji ili nastavnici primete takve promene, potrebno je posumnjati na zlostavljanje i obavezno se obratiti stručnjaku za mentalno zdravlje - rekla je dr Paunić.

361754.01-08-31-10.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Dr Milica Belogrlić osvrnula se na mogućnosti edukacije roditelja i staratelja u prepoznavanju nasilja nad decom.

- Svako dete reaguje na fizičko ili psihičko zlostavljanje na različit način, jer je svako dete jedinstveno - rekla je dr Belogrlić.

Naglasila je važnost konsultacije sa stručnjacima kada se primete znakovi zlostavljanja.

- Preporučujem roditeljima da potraže pomoć u našim centrima za mentalno zdravlje koje radi od 8 do 15 časova, a odeljenje za deciju adolescenciju radi 24 časa dnevno. Imamo tri sjajna psihijatra i druge stručnjake koji su spremni da pomognu - istakla je.

361754.01-10-08-02.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, I.A. (40), koji je uhapšen zbog sumnje da je brutalno tukao, a potom pržio ruke i noge svom petogodišnjem pastorku saslušan je pred Drugim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu gde se branio ćutanjem. Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo pritvor koji je sud usvojio, dok je majka dečaka koja je bila uhapšena zbog zanemarivanja sina puštena na slobodu jer su istekli zakonski razlozi zbog kojih je bila u pritvoru.

Osumnjičeni A.I. je nakon hapšenja bio smešten u psihijatrijsku ustanovu "Dr Laza Lazarević". On je, prema saznanjima, tamo psihijatrijski veštačen, nakon čega je sproveden u Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, gde je saslušan. On je, prema informacijama koje posedujemo, odlučio da se brani ćutanjem na optužbe da je izvršio jezivo zlostavljanje svog pastorka.

Majka dečaka puštena je iz pritvora u kojem je bila zbog sumnje da nije ništa preduzimala da zaštiti sina od pomahnitalog partnera. I ona je, kao i on, odlučila da ćuti pred tužiocem.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "PA ŠTA AKO TE BIJE MUŽ, I JA BIJEM SVOJU ŽENU" Sociološkinja pozvala policiju da prijavi nasilje i DOBILA BIZARAN ODGOVOR