Osnovno javno tužilaštvo u Obrenovcu u saradnji sa Mup-om i predstavnicima Evropola uhapisli su danas tri osobe iz Obrenovca koji se terete za zlostavljanje i mučenje 60 životinja, tačnije pasa, rase dobermana, saznaje Kurir.

- Osnovno javno tužilaštvo u Obrenovcu kao organ koji je rukovodio svim fazama krivičnog postupka prema zakonu 7. avgusta 2024.godine zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije - direkcija Uprave UKP služba za suzbijanje kriminala i u saradnji sa Upravom za veterinu - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa predstavnicima Evropola i Evropske komisije preko koje je uspostavljena saradnja sa drugim državama u cilju razmene informacija lišili su slobode tri osumnjičena lica. Nadležno tužilaštvo vodilo je paralelnu razmenu informacija, a nakon brojnih preduzetih procesnih radnji predviđenih zakonom Osnovno javno tužilaštvo u Obrenovcu odredilo je zadržavanje do 48 časova u odnosu na tri lica i to zbog sumnje da su počinili krivično delo neovlašćeno obavljanje delatnosti, zlostavljanje i mučenje životinja i falsifikovanje isprava. Jednom osumnjičenom na teret se stavljaju sva tri krivična dela, drugom osumnjičenom dva krivična dela, a trećem licu jedno krivično delo - navodi Kurirov dobro obavešten izvor. Kako Kurir saznaje, uhapšena lica D. B., N. V., Z. B. su iz Obrenovca. Naime, radi se o licima koji drže uzgajivačnice pasa rase doberman.

- Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su ova osumnjičena lica oštetila, nanela bol i patnju dobermanima, tačnije njih 60 je oštećeno. Osumnjičeni su većem broju štenaca sekli uši i repove čime je narušen njihov fizički izgled - navodi Kurirov izvor i dodaje:

- Osumnjičeni Obrenovčani su prodavali dobermane u zemlji i inostranstvu. Prilikom pretresa i tokom istrage pronađen je veliki broj falsifikovane dokumentacije, tačnije nađeni su lažni čipovani pasoši životinja.

Iz nadležnog tužilaštva potvrdili da su rukovodili akcijom da su kordinirali rad navedenih institucija, da je u svemu učestvovao i EVROPOL i Evropska komisija. Takođe, iz tužilašta navode da zbog faze krivičnog postupka ne mogu da iznose detalje ali su potvrdili da su tri lica zadržana i to jedno za tri krivična dela, drugo za dva dela i jedno sa jedno krivično delo.

Bonus video:

Kurir televiz STRAVA I UŽAS! MUČILI PA OBESILI PSA Ivanović: O zlostavljanju životinja u Srbiji se ćuti IZBIJAJU IM OČI I OSTAVLJAJU IH DA UMRU