Saradnika odbeglog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, Vuka Vulevića, jedan crnogorski policajac, upozoravao je da mora se reši svog kriptovanog telefona ili da, kako mu je tog novembra 2020. godine navodno pisao, makar zameni postojeći nalog na zaštićenoj aplikaciji.

Sada odbeglog pripadnika organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore, koja se sumnjiči za za šverc oko 2,5 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, o tome obaveštava njegov saradnik koji je pisao pod šifrom BQVHHT, pišu Vijesti.

vuk.jpg
printscreen mladiberana.me 
Vuk Vulevićfoto: printscreen mladiberana.me

- I da, reče ti Baković da makneš kriptu. Ili da je zameniš. Al’ reče da ne čekaš. Baković policajac - poruka je koju je Vulević, navodno, dobio 20. novembra 2020. godine u 10 sati i 30 minuta, a na to Vulević odgovara pitanjem zbog čega da uradi to.

- E ne znam, došao je jutros ovom to da kaže - "Reci Vuku tu kriptu što ima kod sebe da makne, nek uzme drugu" - ponavlja Vulevićev kolega poruku od policajca...

Poruke putem ove aplikacije su se šifrovale i automatski brisale nakon 30 sekundi, a u slučaju da telefon nije imao pristup mreži, poruka bi se čuvala do 48 sati pre brisanja. Ako bi korisnik uneo lozinku za “vanredne okolnosti”, uređaj bi brisao sadržaje, a nakon niza racija, Skaj je ugašen početkom 2021. godine.

Međutim, kako pišu Vijesti, pre nego što se to desilo, u martu 2021. godine - belgijska, holandska i francuska policija “provalile” su servis za šifrovanje poruka Skaj ECC-a, što im je omogućilo razotkrivanje 80 miliona poruka.

2898723-kokain-edit.jpg
Shutterstock, EPA/Boris Pejović 
foto: Shutterstock, EPA/Boris Pejović

- Time su policiji pružene dragocene informacije o aktivnostima kriminalnih grupa, uključujući i one na zapadnom Balkanu. Upadom u servis za razmenu poruka, policiji je pošlo za rukom da prati aktivnosti kriminalnih grupa i prikupi informacije o preko stotinu planiranih velikih kriminalnih operacija. Čak i nakon rušenja Skaj ECC, istražitelji i dalje pretražuju informacije i sprovode hapšenja. Samo u Belgiji, od marta 2022. godine, informacije izvučene iz dešifrovanih poruka obezbedile su dokaze za 118 postojećih slučajeva, što je dovelo do otvaranja 276 novih istraga i identifikacije 888 osumnjičenih. Istražitelji su isto tako zaplenili više od 90 tona droge u prodajnoj vrijednosti od 4,5 milijardi evra, kao i gotovinu i robu u vrednosti od skoro 60 miliona evra - stoji u tekstu koji prenose Vijesti.

Vulević je nedavno osumnjičen da je deo šire grupe u međunarodnom švercu droge, a kojom su rukovodili Vaso Ulić i Radoje Zvicer, tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

U spisima tog tužilaštva, navodi se da je Vulević, uz okrivljenog Damira Mandića, pratio tok realizacije kriminalnog plana o krijumčarenju droge i da su o tome razgovarali na Skaju. Mesec dana pre nego mu je poručeno da uništi broj sa kojeg piše na kriptovanom programu, on se kod jedinog osuđenog za učestvovanje u ubistvu Duška Jovanovića raspitivao kako ide posao:

- Šta vele, mogu li šta - pa na odgovor okrivljenog Damira Mandića: “Putin kaže da sve ide ok, da će se za kengure brzo slati”, kojom prilikom okrivljeni Damir Mandić kada kaže Putin misli na okrivljenog Delić Ivana, čiji je to nik nejm u okviru PIN-a koji je koristio, u vezi sa čime okrivljeni Vuk Vulević odgovara: “Pa dobro je ako bude to”, navode iz Specijalnog tužilaštva u spisima protiv te grupe.

Navodi se i da u nastavku njihove komunikacije, Mandić šalje poruku koju je razmenio sa članom te grupe Veselinom Pavličićem, koji je u okviru SKY naloga koristio nadimak AC/DC, nakon čega mu Vulević govori da ubace još kokaina: ”Jer želi da učini momcima koji su im obezbedili pare”.

Istražitelji tvrde da je ta grupa švercovala ogromne količine kokaina bar u dva navrata, a da je u prvoj bilo 1.570 kilograma.

Udeo Vulevića i Mandić u tome bio je osam kilograma, navode iz SDT-a.

- Droga je bila zapakovana u pojedinčanim pakovanjima težine od 25 kg, na kojima se na određenom broju pakovanja nalazio žig u obliku ‘petla’ plave boje, a na preostalim pakovanjima žig u obliku potkovice sa detelinom sa četiri lista i sa oznakom RM 11, koja su potom smeštena u crne vreće povezane zelenom trakom sa oznakom 200 - navode istražitelji.

Objašnjava se da je najveći postotak u tom poslu bio Vasa Ulića i Leona i Viktora Drešaja - 500 kilograma, Radula Božovića 100 kg, Mila Božovića i Petra Miranovića 10 kg, Vjekoslava Lambulića, 35 kg, Vukana Matić Čokovića i NN licu sa nadimkom ‘Lika’ 300 kg.

(Vijesti)

Bonus video:

Kurir televizija ZVICER JE POBEGAO JER JE BIO UPOZOREN OD STRANE NJIH! Stručnjaci: Ako krenete na kriminalnu grupu PUCAĆE U GLAVU bez ustezanja