Srpski advokat Nemanja Berić uhapšen je u hrvatskoj zbog toga što je na svom privatnom fejsbuk profilu postavio video na kom peva pesmu „Do Dinare niđe ne stajem”.

Ovo nije prvi put da hrvatske vlasti Srbe hapse zbog muzike, bilo uživo ili na društvenim mrežama, smatrajući da su svojim pesmama povredili njihova nacionalna osećanja.

Ovim povodom, novinarka Ksenija Stojiljković potražila je odgovore o ovom hapšenju od Miodraga Linte, predsendika Saveza Srba iz regiona.

Kurir televizija BEOGRADSKI ADVOKAT UHAPŠEN NA GRANICI ZBOG PESME! Linta osudio postupak hrvatskog suda: Najgrublje su ugrozili ljudsko pravo

Linta je prvo ukazao na hrvatski zakon, ali i ono šta bi Srbija trebalo da preduzme:

- To je skandalozna odluka hrvatske policije i njenog pravosuđa. Apsolutno, pevanje krajiških pesama je samo potvrda nacionalnog, kulturnog identiteta, a apsolutno nije uprto protiv Hrvata ili bilo koga. Ovo je jedan u nizu manipulacija sa hrvatske strane, veoma je važno da naša država, odnosno ministar spoljnih poslova, uputi najoštriji protest svom kolegi u Hrvatskoj zbog hapšenja i izricanja zatvorske kazne Srbinu. Takođe, važno je pokrenemo razgovor sa Hrvatskom povodom hapšenja naših državljana zbog ovog razloga. Dosad je uhapšeno devetoro Srba za isti prekršaj. U pitanju je najgrublje ugrožavanje ljudskih prava.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

Mup Srbije Uhapšen osumnjičeni za razbojništvo