Apelacioni sud u Beogradu koji je pravosnažnom presudom bivšu manekenku Katarinu Rebraču osudio na dve godine i 10 meseci zatvora u obrazloženju svoje odluke naveo je da je ona kriva zbog toga što je novac prikupljen od donatora za edukacije i informisanja ženske populacije i prevencije raka dojke, kao i za nabavku mamografa trošila na avionske karte za sebe, prijatelje i porodicu, noćenje u hotelu "Hajat" kao i druge lične troškove.

Prvostepenom presudom koju je doneo Viši sud u Beogradu 22. jula 2022. Rebrača, kao i Slađana Mironija i Mirjana Hristić su bile oslobođene optužbe. Na ovu presudu žalilo se Više javno tužilaštvo u Beogradu i Apelacioni sud je žalbu usvojio.

1101-zorana-jevtic.jpg
Zorana Jevtić 
Katarina Rebračafoto: Zorana Jevtić

- Apelacioni sud u Beogradu je nakon održanog pretresa doneo presudu kojom je usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu i zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba poverenja u obavljanju privredne delatnosti Katarinu Nikol Rebraču osudio na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 10 meseci, okrivljenu Slađanu Mironiju i Mirjanu Hristić na kazne zatvora uz trajanju od po jedne godine. Okrivljena Katarina Nikol Rebrača je obavezana da na ime pribavljene protivpravne imovinske koristi uplati u budžet Republike Srbije iznos od 22.584.619 dinara - navedeno je u odluci drugostepenog suda, na koju je dozvoljena žalba Apelacionom sudu u trećem stepenu.

Katarina Nikol Rebrača je, podsetimo, u pritvoru provela sedam meseci pošto je uhapšena u aprilu 2010. Tokom suđenja je tvrdila da nije kriva, kao i ostale optužene.

Međutim, Apelacioni sud je naveo da je kriva zbog toga što je od 2. juna 2006. godine do 9. marta 2010. godine, u Beogradu, kao odgovorno lice, u svojstvu osnivača i direktora Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača”, pozivajući se na pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i u svojstvu lica ovlašćenog za zastupanje i raspolaganje novčanim sredstvima agencija “K models”, na ime navodno izvršenih usluga u cilju realizacije ciljeva Dobrotvornog fonda – edukacije i informisanja ženske populacije i prevencije raka dojke, kao i za nabavku mamografa na račune je od raznih donatora – pravnih i fizičkih lica uplaćen novac u iznosu od 62.440.283,29 dinara.

whatsapp-image-20180508-at-09.06.47.jpg
Zorana Jevtić 
Katarina Rebračafoto: Zorana Jevtić

- Okrivljena je izvršila prenos novčanih sredstava na druge račune, agencije “K models”, čiji je osnivač i lice ovlašćeno za zastupanje, i to iznos od 5.799.000 dinara, na račun agencije „Top image”, čiji je osnivač i lice ovlašćeno za raspolaganje novčanim sredstvima okrivljena Mironija, iznos od 7.212.000 dinara i agencije “Mima art”, čiji je osnivač i lice ovlašćeno za zastupanje okrivljena Hristić, iznos od 3.041.000 dinara. Mironija i Hristić su Rebrači za uplate agenciji „Top image” i “Mima art” na ime navodno izvršenih usluga za Dobrotvorni fond dostavljale fakture bez prateće dokumentacije koja pravda iste, nakon čega je okrivljena Hristić sa računa agencije “Mima art” podigla novac u ukupnom iznosu od 2.927.000 dinara i okrivljena Mironija sa računa agencije „Top image” novac u ukupnom iznosu od 6.892.000 dinara, a koji su predale Rebrači - navodi se u odluci suda.

Kako se navodi, Rebrača je sa računa agencije “K models” podigla 3.772.000 dinara, a na ime navodno izvršenih usluga na osnovu faktura, bez prateće dokumentacije koja pravda iste, iako ove agencije nisu pružile usluge Fondu i tako podignuti novac zadržala za sebe.

- Okrivljena Rebrača je sredstva za račune navedenog Fonda koristila za svoje potrebe, suprotno aktu o osnivanju Fonda kojim se predviđa korišćenje sredstava isključivo za ciljeve Fonda, tako što je sa računa Fonda vršila plaćanje avio-karata, aerodromskih taksi za sebe, porodicu i prijatelje, sve u ukupnom iznosu od 1.242.032 dinara, za usluge prenoćišta u hotelu “Hajat” u iznosu od 187.603 dinara i telefonske račune na ime Rebrača u ukupnom iznosu od 223.595 dinara i sa tekućih računa podigla gotovinu u ukupnom iznosu od 5.629.061dinara, koji iznos je koristila za lične potrebe, dok je i za lične potrebe vršila plaćanje karticom u ukupnom iznosu od 1.711.327 dinara, te je na tako opisan način za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 22.584.619 dinara - detaljno je obrazloženo u presudi na šta je potrošila novac.

U obrazloženju odluke o visini kazne, Apelacioni sud je naveo da je u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti - neosuđivanost, porodične prilike, korektno držanje pred sudom, dužinu trajanja krivičnog postupka kao i protek vremena od izvršenog krivičnog dela, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.

- Okrivljenu Rebraču je sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 10 meseci imajući u vidu društvenu opasnost izvršenog dela, stepen krivične odgovornosti okrivljene, kao i okolnosti pod kojima je izvršeno delo, a nalazeći da će se istom kaznom u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja. U odnosu na okr. Mironiju i Hristić Sud je olakšavajuće okolnosti, u odsustvu otežavajućih okolnosti, cenio kao naročito olakšavajuće, pa im je ublažio kazne ispod zakonom propisanog minimuma i osudio ih na kaznu zatvora u trajanju od po 1 godine, a nalazeći da će se istim kaznama u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja - navedeno je u presudi Apelacionog suda u Beogradu.