Nakon poslednje u nizu tragedije na potezu na potezu od Mirijeva ka Bogosloviji, jutaranji program Kurir Televizije pokrenuo je inicijativu kod nadležnih da se obezbedi ova saobraćajnica u Beogradu, na kojoj je skoro svake godine dolazi do stradanja pešaka na obeleženim pešačkim prelazima.

Na ovoj crnoj tački jutros je bila i novinarka Kurir televizije Ksenija Stojiljković sa svojim sagovornikom.

zebra.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Građani se ne osećaju bezbedno, a sada ćete videti i zbog čega. Naime, ovde iza nas se nalazi autobuska stanica i sada kada bih ja izašla iz autobusa i krenula da pređem ulicu na pešačkom na kome se dogodila nesreća, jako je nepregledno, zato što autobus zaklanja ovaj pogled i ne znamo da li imamo vozilo koje nalazi sa druge strane, a ovde vozači voze izuzetno velikom brzinom. Uz to, ovde okolo nigde ne vidimo niti neku signalizaciju u vidu semafora, niti ležećeg policajca - izvestila je novinarka Kurira i najavila svog sagovornika, profesora Milana Vujanića, stručnjaka za bezbednost u saobraćaju.

milan-vujanic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Zakonodavac je predvideo takve situacije i obavezao vozače da moraju da se zaustave ispred pešačkog prelaza ukoliko je pešak stupio, stupa ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz, a pešaka je obavezao da pre stupanja proveri da li bezbedno može da završi prelaženje. Što znači da ako se poštuju pravila igre, ne bi trebalo da bude ovakvih nemilih događaja i ovih scena. Međutim, evidentno je da je ovde došlo do propusta, verovatno pešak nije baš proverio računajući da je na pešačkom, a vozač je takođe propustio da se prilagodi brzini približavanja pešačkog prelaza, tako da imamo problem koji je rezultovao gubitkom života jednog mladog čoveka - smatra Vujanić.

Kurir televizija KURIR NA PEŠAČKOM PRELAZU SMRTI NA KARABURMI! Profesor Vujanić: Dva su razloga za tragediju, ovim rešenjem je mogla da se spreči

Novinarku je zanimalo da li bi nesreću moglo da spreči postavljanje ležećeg policajca.

- Ovde je dozvoljena brzina do 50 kilometara na sat, zamislite da sad svi voze neprilagođenom brzinom, onda bi po celom Beogradu trebalo da se posebno prilagođavamo takvima. Postoje načini na koje se regulišu tako opasna mesta. Jedan od najjednostavnijih je semafor. Da se stavi pešački semafor, koji služi samo za to da zaustavi saobraćaj u određenom periodu i propusti pešake, a onda drugi deo vremena se ostavlja za prolazak vozila. Postoje fizičke prepreke, koje mi zovemo ležećim policajcima, međutim, nije uobičajeno i gotovo nigde se ne postavljaju, sem ako baš ne mora.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija PEŠACI MOGU BITI KRIVI I AKO IH VOZILO UDARI NA PEŠAČKOM PRELAZU! Stručnjak za saobraćaj ukazuje na manje poznatu odredbu zakona