Specijalni tužilac tvrdi da je Igor Krstović putem kriptovane Skaj aplikacije, poslao lokaciju kuće i savetovao kako da se zapali objekat vredan 100.000 eura

Pripadnik škaljarskog klana Igor Krstović tražio je svojevremeno od jednog člana kriminalne organizacije da zapali porodičnu kuću Đ. K. u Golubovcima, nudeći novac za taj posao.

Prema pisanju crnogorskih Vijesti, to navodi specijalni tužilac Siniša Milić, u optužnici protiv sedmočlane grupe kojom je rukovodio Krstović. Objašnjava se da je taj okrivljeni 10. i 11. decembra 2019. godine, putem kriptovane Skaj aplikacije, poslao lokaciju kuće i savetovao kako da se zapali objekat vredan 100.000 hiljada eura. Nepunih dva meseca kasnije, Krstović je teško ranjen u podgoričkom naselju Zeta, a nadležni tvrde da su to učinile osobe bliske kavačkom kriminalnom klanu.

crnogorska-policija03.jpg
EPA/Boris Pejović 
ilustracijafoto: EPA/Boris Pejović

- Sa umišljajem je podstrekavao na izvršenje krivičnog dela za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a delo nije ni pokušano, na način što je od zasada neidentifikovanog pripadnika kriminalne organizacije, koji je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristio PIN... tražio da za novčanu naknadu koju bi okrivljeni K (Krstović) platio, on ili neko drugo lice koje bi ovo NN lice angažovalo, izvrše krivično delo izazivanje opšte opasnosti... na štetu K. Đ. tako što će požarom izazvati opasnost za imovinu oštećenog Đ. K. - porodičnu kuću... čija vrijednost je iznosila 99.300 eura, pa je u tom cilju okrivljeni K. I. putem kriptovane SKY ECC aplikacije ovom NN pripadniku ukazao na lokaciju kuće i identitet njenog vlasnika, davao mu savete kako da se kuća zapali, ukazujući mu da je treba politi benzinom kako bi cela kuća izgorela, te ovom NN pripadniku kriminalne organizacije ukazao da na tom objektu nema postavljenog video-nadzora zbog čega je tu radnju sigurno izvršiti - navodi se između ostalog u optužnici SDT-a.

Veće Višeg suda u Podgorici, 17. juna ove godine potvrdilo je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv sedam optuženih. Krstović se tereti za krivična dela: stvaranje kriminalne organizacije, izazivanje opšte opasnosti i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, tri krivična djela pranje novca i dva krivična dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

- U. D. za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, A. K., za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, L. V., za krivična dela: stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i pranje novca, A. S., za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, B. D. (Boris Dobrović), za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i S. A. (Saša Anđušić) za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i pranje novca - navodi se u saopštenju od 10. jula.

26. marta 2024. godine Igor Krstović je uhapšen u Budvi, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala, budvanskih policajaca i uz podršku Specijalnog policijskog odjeljenja. On se potraživao po poternici Interpola Podgorica zbog sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i više krivičnih djela iz oblasti pranja novca, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i ekspozivnih materija i krivično djelo izazivanje opšte opasnosti

Ranjavanje

Podsetimo, Igor Krstović, kako su ranije prenosili mediji, ranjen je u ratu "škaljarskog" i "kavačkog" klana u januaru 2020. Na njega je tada u naselju Zeta u Podgorici, na stotinjak metara od kuće u kojoj živi, dok je vozio svoj automobil marke "mercedes", ispaljeno više od 20 metaka. Pogođen je u grudi, stomak i natkolenicu.

- Igor je ranjen 28. januara 2020. u Podgorici, u naselju Zeta. Krstović je imao 27 rana od metaka u rukama i nogama. Prvo je bio u bolnici u Pogdorici, a potom je prebačen na kliniku u nemački Hanover. Bolnici u Hanoveru je platio troškove lečenja od 100.000 evra, ali su vlasti pokrajine Donja Saksonija posumnjale da novac kojim je platio bolnički tretman potiče iz ilegalnih poslova - podseća izvor i dodaje:

tokom njegovog boravka u nemačkoj bolnici bilo opsadno stanjefoto: mondo.me, printscreen haz.de

specijalci čuvaju krstovića u nemačkoj privatnoj bolnicifoto: mondo.me

- Tada je napravio totalnu pometnju u Nemačkoj, a danima se pisalo o tome: "Kako je moguće da policija čuva kriminalca i njegovu ženu, a da pritom privatna klinika na kojoj leži uzima prljavi novac". Krstović je nakon dve burne nedelje iz Hanovera prebačen na lečenje u Tursku.