Pripadnici policije u Čačku i Kraljevu uhapsili su dva lica zbog osnovane sumnje da su izvršila krivično delo poreske utaje i time oštetila državni budžet u iznosu od više od osam miliona dinara, kao i krivično delo pranja novca, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od više od 20 miliona dinara, saopšteno je danas.

Jedan od okrivljenih, kao faktički odgovorno lice u privrednom društvu je u toku 2023. i 2024. godine u knjigovodstvu evidentirao primljene fiktivne račune od drugog privrednog društva u iznosu od 12.760.940 dinara sa iskazanim PDV-om u ukupnom iznosu od 2.552.188 dinara. Za taj iznos je u poreskim prijavama neosnovano iskazao pravo na poreski kredit, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Takođe, novac privrednog društva u ukupnom iznosu od 16.747.208 dinara iskoristio je za lične potrebe, bez obračuna i uplate poreza na prihode od kapitala u ukupnom iznosu od 2.955.388 dinara.

Drugookrivljeni, faktički vlasnik i odgovorno lice drugog privrednog društva, tokom 2023. i 2024. godine neosnovano je evidentirao izlazne fakture sa iskazanim PDV-om u ukupnom iznosu od 2.580.000 dinara i bez osnova podigao novac sa poslovnog računa u ukupnom iznosu od 3.524.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

U akciji su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, učestvovali inspektori Sektora poreske policije - Odsek Čačak i policijskih službenika MUP - Uprave kriminalističke policije u Kraljevu.

Osumnjičeni su, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, privedeni nadležnom javnom tužilaštvu.

Kurir.rs/FoNet

Bonus video:

Mup Srbije POGLEDAJTE NOVU AKCIJU MUP, PALA KRIMININALNA GRUPA: 12 uhapšenih, sumnja se da su oštetili budžet Srbije za 122 miliona (VIDEO)