Nakon što je jedan zabrinuti otac izašao u javnost i za Kurir ispričao kako je njegov deda (86) iz Blaca napastvovao svoju praunuku (12) i njene dve drugarice, oglasilo se i nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji.

Pa da podsetimo, naš sagovornik je u veoma potresnom razgovoru ispričao da je 8. avgusta doživeo veliko poniženje kada je sa porodicom i prijateljima došao u Blace u svoju kuću, u kojoj stanuje njegov deda. Kako je naveo, njegov deda je tog dana namamio devojčicu (9), inače ćerku njegovog prijatelja rečima: "Dođi da ti pokažem macu." kada je devojčica ušla u kuću deda je dodirivao i podigao majicu. Devojčica je te gadosti rekla ocu, a slučaj je sutradan prijavljen policiji.

vranje.jpg
Nemanja Nikolić/Shutterstock 
ilustracijafoto: Nemanja Nikolić/Shutterstock

Osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji podnelo je, kako Kurir saznaje, žalbu na odluku nadležnog suda da se osumnjičeni ne zadarži u pritvoru. Na odluku postupajućeg sudije Osnovnog suda u Kuršumliji Danijele Jović, Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji podnelo je žalbu. U rešenju sudije Jović, kako nam je objašnjeno u Osnovnom sudu u Kuršumliji, se navodi da je određena mera zabrane prilaska, sastanka i komuniciranja sa maloletnim oštećenima, a da nije našla mesta za određivanje pritvora i da se ista svrha može ostvariti blažom merom, na osnovu člana 197 stava 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Niški advokat Vladimir Zdravković, koji zastupa porodicu jedne od žrtava, naveo je za Kurir da je došlo do nekoliko propusta u ovom slučaju.

- Nakon prijave policiji mog klijenta 9. avgusta, osumnjičeni je pozvan samo na informativni razgovor i pušten je bez ikakvog zadržavanja. To je prvi propust - kako može osoba koja se sumnjiči za krivično delo nedozvoljne polne radnje nad maloletnim licima da prođe bez zadržavanje do 48 sati - objašnjava advokat:

- Takav čovek je bio na slobodi osam dana i bio moguća pretnja okolini i drugim žrtvama. Drugi propust dogodio se kada sudija nije odredila zadržavanje do 30 dana nakon predloga nadležnog tužilaštva, već je izrekla meru zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvama.

Pa da podsetimo, osumnjičeni deda je navodno, prema priči našeg sagovornika (ime i prezime poznato redakciji Kurira) doživeo šok kada mu je njegova ćerka (12) saopštila da je to i njoj radio.

- Tada sam saznao još jednu bolnu istinu. Ćerka mi je priznala da je pradeda više puta spopadao i nju. "Htela sam da ti kažem tek kad deda umre, ali je već otkriven, pa ću da ti kažem sad" - tim rečima mi je otkrila šta joj je radio - rekao je naš sagovornik.

Bonus video:

Kurir TV ZA ŠTA SE TERETI PEDOFIL KOJI JE TAKO DUGO BORAVIO SA DECOM U VRTIĆU U BOGOJEVU?