Saobraćajna nesreća koja se dogodila preksinoć u Novom Sadu na Mišeluku, a u kojoj je povređeno troje mladića starih 20 i 18 godina, ponovo je pokrenula priče o auto-trkama koje se na Mišeluku godinama unazad organizuju.

Kako pričaju Novosađanji, nije tajna da se u ovom delu grada klinci često trkaju automobilima, a neretko se dešavaju i nesreće. U poslednjoj saobraćajki u nizu učestvovali su automobili "audi" i "golf", a trojica momaka lakše je povređeno. Da su i akteri ove nesreće učestovali u trkama, govori i to što je u trenutku nesreće na Mišeluku bilo mnogo mladića, koji su se posle sudara okupili oko slupanih kola.

saobracajna-nesreca.jpg
Instagram/192_rs 
Slupana kola posle nesreće na Mišelukufoto: Instagram/192_rs

Kurir je razgovarao sa stručnjakom za bezbednost saobraćaja, Marijanom Jovanović, koja je za naš portal objasnila zbog čega mladi predstavljaju najugroženiju kategoriju kada je saobraćaj u pitanju.

- Mnogi mladi vozači možda nisu potpuno svesni ozbiljnosti odgovornosti koje vožnja donosi. Često se događa da mladi ljudi, posebno oni koji su tek dobili vozačku dozvolu, ne prepoznaju sve rizike i obaveze koje vožnja podrazumeva. Mladi, kako kod nas tako i u svetu, predstavljaju najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju. Razlog tome je pre svega neiskustvo, jer neiskusni vozači razmišljaju o svakom potezu koji planiraju da izvedu, a gotovo uvek je neophodno po nekoliko radnji izvesti istovremeno - objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima mladi i neiskusni vozači još uvek nisu u stanju da predvide rizične situacije, kontrolišu vozilo ili brzo donesu ključne odluke. Takođe, svedoci smo sve većeg broja stravičnih nezgoda kada govorimo o mladima koji voze, a nemaju položen vozački ispit.

Marijana Jovanović navodi da je tada glavna odgovornost na roditeljima, odnosno onima koji ih uče da upravljaju vozilom, pre nego što prođu adekvatnu obuku u auto-školama, jer niko ko ne zna da pokrene automobile I upravlja njime, neće krišom uzeti ključeve i voziti.

Ljubitelji brze vožnje i adrenalina u Novom Sadu i okolini znaju da je Mišeluk pogodan za stvaranje takvog osećaja, godinama unazad se baš tu organizuju auto-trke pod velikim brzinama, broj nesreća je odavno povelik. Koliko neiskutvo i neoprezno rukovanje automobilom može dovesti do nesreće Marijana Jovanović kaže da bilo koje mesto koje nije zvanično predviđeno za trke, može biti izrazito opasno jer takve vožnje često uključuju neprilagođenu brzinu, nedovoljno pripremljene staze i prisustvo mnogih ljudi koji nisu zaštićeni.

- Takva praksa može dovesti do ozbiljnih nezgoda i povreda, kako za učesnike tako i za posmatrače. Organizovanje trka na nepredviđenim mestima ne samo da povećava rizik od nezgoda, već može biti i protivzakonito. Važno je da se trke i slični događaji organizuju na za to predviđenim i sigurnim mestima, uz sve neophodne mere bezbednosti i nadzora - govori naša sagovornica.

(Kurir.rs - T. M.)

Bonus video:

Kurir Uroš Brkić pobednik brdske trke u Splitu!