U Specijalnom sudu u Beogradu dans počinje suđenje osumnjičenom Urošu Blažiću (22) iz Dubone kod Mladenovca, koji je 4. maja prošle godine u krvavom piru ubio devet, a teško ranio 12 žrtava. Nakon završenog pripremnog ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, a koje se zbog bezbednosti održalo u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, danas će okrivljeni prvi put javno govoriti o masakru.

Pa da podsetimo, zločin se dogodo 4. maja 2023. godine u 22.20 sati kada je pomahnitali osumnjičeni ubica uzeo nelegalno oružje koje mu je, kako se navodi u optužnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, omogući i nabavio otac Radiša Blažić, inače vojni pukovnik. Iz nepoznatog razloga Blažić je prvo kod spomenika Ravni Gaj u selu Malo Orašje kod Smedereva ubio šest mladića, da bi u rodnoj Duboni lišio života njih troje.

uros-blazic-krop-5a.jpg
Nenad Kostić 
okrivljeni uroš blažićfoto: Nenad Kostić

- Postupak protiv njega vodi krivično veće Višeg suda u Smederevu, ali zbog većeg prostora i sigurnosti, ono je, samo fizički, prebačeno u Beograd - navodi naš sagovornik:

- Okrivljeni Uroš i Radiša Blažić trebalo bi danas da iznesu odbranu, nakon što oni završe, saslušaće se oštećeni. Uroš Blažić na pripremnom ročištu koje je bilo 26. jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu priznao je krivicu za zločin gde je naveo "da ne zna šta ga je obuzelo te večeri".

Optužnica je, podsetimo, podignuta 18. oktobra 2023., a 23. maja bilo je zakazano pripremno ročište u zgradi Višeg suda u Smederevu, ali je ono prekinuto i pre samog početka nakon incidenta ožalošćenih roditelja. Nakon toga Vrhovni sud Srbije dolučio je da se suđenje održi u najčuvanijoj sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu, a nakon održanog pripremog ročišta, odlučeno je da se suđenje izmesti i održi u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici.

- Prema nalazima lekara veštaka, Uroš Blažić je bio uračunljiv kada je počinio zločin, a kod njega nisu pronađeni simptomi psihopatoloških promena ličnosti. Te večeri nije bio pod uticajem alkohola niti narkotika. Nadležno tužilaštvo je zatražilo da se osudi na maksimalnu kaznu zatvora. To je u njegovom slučaju 20 godina zatvora, jer u vreme kada je počinio masakr, nije imao napunjenu 21 godinu - podseća sagovornik.

Bonus video:

Kurir Suđenje Urošu Blažiću