"BIO JE UZNEMIREN, ALI JE VIŠE OD SVEGA HTEO DA POSTANE SLAVAN!" Nedić: Ova prepiska otkriva Blažićevo mentalno stanje pre masakra
Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić

kurir televizija

"BIO JE UZNEMIREN, ALI JE VIŠE OD SVEGA HTEO DA POSTANE SLAVAN!" Nedić: Ova prepiska otkriva Blažićevo mentalno stanje pre masakra

Crna Hronika -

Suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masakr u Malom Orašju i Duboni, nastavlja se danas, a očekuje se da svedočenja članova porodica žrtava dodatno rasvetle stravične događaje koji su potresli Srbiju.

U međuvremenu, prepiske sa Vocapa koje su procurele u javnost otkrivaju mentalno stanje optuženog neposredno pre nego što je počinio zločin.

Na ovu temu govorili su gosti emisije Puls Srbije, advokat Predrag Savić, i Rajko Nedić, glavni urednik Kurira.

14:43

BIO JE UZNEMIREN, ALI JE VIŠE OD SVEGA HTEO DA POSTANE SLAVAN! Nedić: Ova prepiska otkriva Blažićevo mentalno stanje pre masakra

Advokat je najpre analizirao dosadašnje suđenje i odbranu Blažića.

- Odbrana koju su do sada iznosili Uroš Blažić i njegov otac predstavlja jedan od najmučnijih pokušaja pravdanja zločina koje sam imao prilike da vidim u svojoj karijeri. Otac, koji se poziva na svoju vojničku čast, priča o doprinosu odbrani zemlje, dok istovremeno ne priznaje odgovornost za to što je odgajio sina koji je ubio devetoro ljudi, ranio trinaestoro i uništio nebrojene živote. Njegova odbrana je zasnovana na lažima i poluistinama, pokušavajući da se opravda neznanjem o stvarima koje su od ključne važnosti. Kako može da tvrdi da nije znao za nelegalno skladište oružja u svom domu? - rekao je Savić i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Kako može da tvrdi da nije znao za problematično ponašanje svog sina, kada su postojale tri prijave protiv njega zbog nasilnih dela, uključujući napad na službeno lice i sečenje ograde komšiji? Ova odbrana, koja se zasniva na ignorisanju odgovornosti i pokušaju da se izbegne krivica, ne samo da je neefikasna, već je i duboko uvredljiva za porodice žrtava. Otac se ponaša bahato, smeje se tokom suđenja i na pitanja odgovara pitanjima, što dodatno iritira i povređuje one koji su izgubili najmilije. U svom pokušaju da zaštiti sina, on pokazuje koliko je u stvari udaljen od realnosti i moralne odgovornosti.

Rajko Nedić, glavni urednik Kurira, osvrnuo se na prepiske sa Vocapa koje su se pojavile u javnosti, a koje bacaju novo svetlo na mentalno stanje Uroša Blažića neposredno pre masakra.

- Prepiske sa Vocapa, koje su nedavno dospele u javnost, daju nam uvid u mentalno stanje Uroša Blažića neposredno pre masakra. Kroz te poruke, vidimo čoveka koji je bio u stanju velike uznemirenosti, ali i nekoga ko je očigledno želeo da postane slavan, pa čak i na najgori mogući način. Njegovo dopisivanje sa poznatim ličnostima, kao i sa drugim osobama, ukazuje na to da je bio u potpunom raskoraku sa realnošću i da je želeo da bude primećen, da bude u centru pažnje. Ovo nije samo pitanje kriminala, već i duboko ukorenjenog problema društvene patologije - istakao je Nedić i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Blažić je očigledno bio spreman da izvrši ove stravične zločine kako bi postao poznat, da bi se dokazao kao neko ko može da 'kontroliše situaciju' i izazove strah. Njegova želja da zastraši i postane zloglasan pokazuje koliko je opasno ignorisati znakove upozorenja kod osoba koje pokazuju slične tendencije. Užasavajuće je što su sve ove prepiske i ponašanja dolazili iz kuće u kojoj je odrastao, pod nadzorom oca koji je sve vreme zatvarao oči pred onim što se dešavalo.“

Osvrćući se na pravni aspekt slučaja, Savić je dodao:

- Kada govorimo o pravnom aspektu ovog suđenja, jasno je da je slučaj Uroša Blažića jedan od najtežih koje smo videli u poslednjih nekoliko decenija. Iako je on priznao krivicu, što bi moglo ubrzati suđenje, pravda u ovom slučaju daleko je od zadovoljene. Maksimalna kazna od 20 godina zatvora, koja mu preti kao mlađem punoletniku, jednostavno nije dovoljna za zločine koje je počinio. Zakon je tu vrlo jasan, ali pravda i zakonitost nisu uvek u skladu. U ovom slučaju, kazna od 20 godina neće doneti pravično zadovoljenje za porodice žrtava, niti će poslužiti kao adekvatno sredstvo odvraćanja za buduće potencijalne zločince.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- To je jedan od problema sa našim zakonodavstvom, koje u ovakvim slučajevima nije dovoljno strogo. S obzirom na težinu zločina i posledice koje su ostale ne samo na porodicama žrtava, već i na celoj zajednici, potrebno je razmotriti promene u zakonu koje bi omogućile da se ovakvi slučajevi tretiraju sa daleko većom ozbiljnošću i da se izriču kazne koje će uistinu reflektovati težinu počinjenog dela.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:39

NE PUCAJTE, NISAM NAORUŽAN, NEMOJTE ME UBITI Bivši policajac: Blažić je ovo rekao što znači da je bio URAČINLJIV TOKOM MASAKRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track