SKAJ PREPISKA NEKADAŠNJEG ČELNIKA BUDVE! Milo Božović o švercu kokaina: "Ima nekih 300 kila u Madridu! Kolumbija, kažu da je top"
Milo Božović, Foto: Youtube/Нова српска демократија

ISPLIVALO

SKAJ PREPISKA NEKADAŠNJEG ČELNIKA BUDVE! Milo Božović o švercu kokaina: "Ima nekih 300 kila u Madridu! Kolumbija, kažu da je top"

Crna Hronika -

Nekadašnji gradonačelnik Budve Milo Božović koji se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, a koji se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge navodno je dogovarao šverc kokaina, konstatujući koliko im je te droge "ostalo u Madridu".

- U Sidneju "gram nema" - kaže Milo i dodaje:

- Ako uspemo ovo, ubićemo se od para...

Kako pišu crnogorske Vijesti, krajem 2020. i početkom 2021. godine Milo Božović je na Skaj aplikaciji dogovarao šverc kokaina i istovremeno upozoravao sagovornika da će u pritvoru završiti svako ko poseduje kriptovani telefon.

- Od sutra za posedovanje kripte 48h pritvor... sumnja na pripadnost OKG (organizovana kriminalna grupa) - piše Božović sredinom februara 2021. sa kriptovane aplikacije na kojoj je koristio nadimak "Džambo".

Dva meseca ranije, od istog sagovornika pod kodnim imenom Opa, traži informaciju da li u Santosu mogu da pune “suve kutije”, jer se “šećer za Bar šalje”.

- Pitaj druga možemo li u Santos da punimo suve kutije... Šećer se šalje za Bar... Imamo tu vađenje top... Opasan je. Vidi radi li Santos da ne ispitujem bzv... Još su mu pare u Amsterdamu, hahaha - piše on 23. decembra 2020.

Milo Božović, DF
foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Potom u šiframa razgovaraju o “stavljanju” i “vađenju” robe i iplativosti tog posla.

- Koliko je da stavi robu... 10e... Pa šta znam, na dobro vađenje ima matematike - piše nekadašnji gradonačelnik Budve, a saradnik ga pretposlednjeg dana te godine obaveštava da su stigli “Markonaci” u 16h i da je sve izvađeno tri sata kasnije.

- Da, da, top... Super kumče - navodi Božović u poruci.

Mesec dana kasnije, 27. januara 2021. godine, Božović sa istog telefonskog programa obaveštava “kumče” da im u glavnom gradu Španije nude oko 300 kilograma kokaina po ceni od 27.000 eura.

- Kumče ima nekih 300 kg u Madrid... 27 prema nama... Kolumbija, kažu da je top - piše on, dok tri dana kasnije, osoba koja piše pod nikom Opa govori mu da se okane tog posla.

- Onaj Madrid zaboravi, petljavina je neka sa robom,već je dugo u ponudi - navodi se u poruci od 30. januara 2021. godine.

Božović je sa istim sagovornikom razgovarao o švercu kokaina ka Australiji i Evropi.

Deo tih prepiski objavljene su dan nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) procesuiralo Božovića i još 18 osoba zbog sumnje da su iz Južne Amerike u Australiju i Evropu pokušali da prokrijumčare oko 2,5 tona kokaina.

Prva tranša u količini od 1.570 kilograma droge zaustavljena je u oktobru 2020. godine, navode iz tužilaštva, a taj Budvanin na nekada kriptovanoj telefonskoj aplikaciji posao dogovara tri meseca ranije.

- Vidi ovo, radimo Australiju 99 odsto. Imaš li koga tamo da primi robu kad je izbacimo, šteka, proda i pošalje pare? - pita Božović.

- Imaš li tamo nekoga da primi robu kad je izbacimo, šteka, proda i pošalje pare? navodi Budvanin, a korisnik Opa mu odgovara da će naći, dok Božović upozorava da to bude neko “pošten, da nas ne izvara”...

- Rešićemo, imam neke tamo - navodi taj sagovornik.

Budvanin kaže da je u pitanju Sidnej, a onda obrazlaže svom, kako ga oslovljava “kumiću”: “Ma mislim da je sad momenat, grama nema tamo.”

Saradnik kaže da je saglasan s tom ocenom: “Tamo je sad za prodaju ludilo... Ako uspemo ovo, ubićemo se od para”

Par dana nakon početnog dopisivanja o švercu za Australiju, sagovornik obaveštava Božovića da je sve sredio.

- Našao sam (za) Sidnej da znaš barem jednu opciju... Naš čovek odrastao s Kinezima dole koji su jaki...

Dva dana nakon toga - 19. juna 2020. godine - Božović ga ponovo pita: “Pitaj Brazil ima li nekog jakog u Ekvadoru da može da puni na vodi, ali na 100-150 milja... 1 t (tonu) da šaljemo za Australiju”...

Božović i ostali procesuirani su 17. jula u velikoj međunarodnoj akciji pod rukovodstvom SDT-a u predmetu nazvanom “General”.

Neki od osumnjičenih više od dve decenije među glavnim igračima su u kriminalnim krugovima širom sveta.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), tada su uhapsili Vasa i Nikolu Ulića, Vukana Čokovića Matića, Miletu Božovića, Viktora Drešaja, Radomira Dobrišu, Petra Miranovića, Marinka Prelevića i Veselina Para Pavličića.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Printscreen Libertas

Krivična prijava podnijeta je i protiv Radoja Zvicera, Dragana Pavličevića, Vuka Vulevića, Radula Božovića, Ivana Delića i Leona Drešaja koji su u bjekstvu, ali i protiv ranije uhapšenih Damira Mandića, Vjekoslava Lambulića i Radovana Pantovića.

Ulić i Zvicer označeni su organizatorima te kriminalne ekipe.

Božović je, da podsetimo, uhapšen u aprilu prošle godine, a prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori deo je Zvicerove kriminalne grupe.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track