ODRŽANA 29. LIKOVNA KOLONIJA U KPZ SOMBOR: Jedinstveno mesto okupljanja slikara i osuđenih lica
Foto: UIKS

uiks

ODRŽANA 29. LIKOVNA KOLONIJA U KPZ SOMBOR: Jedinstveno mesto okupljanja slikara i osuđenih lica

Crna Hronika -

U Kazneno-popravnom zavodu u Somboru održana je 29. Likovna kolonija na kojoj su osuđena lica iz celog sistema izvršenja krivičnih sankcija imala priliku da uče tehnike crtanja od 19 akademskih slikara koji su ove godine učestvovali u radu kolonije.

- Ova kolonija je jedinstveno i retko mesto na ovim prostorima na kome se okupljaju akademski slikari, ljudi koji vole umetnost i osuđena lica - rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

KPZ Sombor, Likovna kolonija
foto: UIKS

On je naveo da se ove godine za učešće na koloniji prijavilo 26 osuđenih lica iz 17 kazneno-popravnih ustanova u Srbiji kako bi uz akademske slikare nadogradili ili po prvi put stekli znanje iz likovne umetnosti.

- U ovom trenutku legat kolonije broji skoro 1600 umetničkih dela, a od ove impoznatne brojke još više je značajna činjenica da mi negujemo ovaj vid tretmanskog rada sa osuđenim licima skoro tri decenije - naglasio je Carević.

Kako je objasnio, zavod u Somboru sprovodi poseban vid terapijskog metoda koji se koristi u psihologiji, a koji je poznat kao fraktalni crtež zbog čega je, kako je naveo, ta vrsta rada postala prepoznatljiva i u evropskoj penološkoj praksi.

1 / 5 Foto: UIKS

Carević je podsetio da se u svim većim zavodima organizuju kulturne i sportske sekcije, kao i umetničke radionice na kojima osuđena lica mogu da razviju kreativno pisanje, crtanje, glumu…

- Svaki projekat kojim se pomeraju granice slobode, a osuđenim licima pruža prilika da unaprede radne sposobnosti i umetničke veštine, usvojićemo i realizovaćemo uz pomoć državnog i nevladinog sektora - rekao je on i podsetio da Uprava ima odličnu saradnju sa mnogim organizacijama koje podržavaju projekte postpenalnog prihvata i zapošljavanja bivših osuđenika.

Bonus video:

04:03

ZATVORENICI SLIKARI: Mnogi nemaju ni dan škole, a pokazuju IZUZETAN talenat! Čak i majstori slikarstva daju visoke ocene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja