"Nisam sahranila svoju majku zato što to nije u skladu sa mojom religijom."

Na ovaj način se branila žena koja je držala telo majke dve godine u kući u okolini Ćićevca.

U početku je posumnjano da majku nije sahranila kako bi nastavila da prima njenu penziju, međutim uhapšena je zbog sumnje na ubistvo.

Ona je puštena da se brani sa slobode, u toku je pretkrivični postupak, a njen advokat kaže da je za sada jedino tačno da je V. M. leš svoje majke čuvala zbog patološke vezanosti i privatnih verovanja o čemu ona ne želi da se izjašnjava.

Ovim povodom gosti emisije Puls Srbije bili su Bojana Šlajmer, psiholog i Dimitrije Pastuović, sektolog.

sequence-04.00-13-59-16.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Pastuović je komentarisao izjavu kojom se žena branila pred sudom da joj sahranu majke nije u skladu sa njenom religijom:

- Termin religija označava nešto sasvim drugo. Ne poznajem ni jednu sektu niti jednog demagoga koji promovišu da treba leševe držati u kući. To prvi put čujem. Mislim da je u pitanju duševno oboljenje. Moguće je, takođe, da se tom izjavo vadi pred sudom. Ima tu mnogo mogućnosti. Sam taj čin držanja tela u kući pretpostavljam pomoću frižidera ili zamrzivača, jer bi se telo u suprotnom raspalo, samo to govori da tu u psihičkom smislu nisu baš čista posla.

Šlajmer je istakla da kada je reč o psihopatološkim fenomenima problemi nastaju u dužem vremenskom periodu pre njihovog ispoljavanja.

sequence-04.00-16-42-00.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Kada pričamo o psihopatološkim fenomenima treba biti svestan dugom nizu godina funkcionisanja ličnosti. Mi obično kažemo da je tu postojao period graničnog funkcionisanja ličnosti ili shizoidni tip adaptacije ličnosti pre samog psihopatološkog procesa. Kada se desi da osoba oboli tada je već kasno - rekla je Šlajmer i dodala:

- Najčešće se radi o nekim graničnim adaptacijama i kada je na delu tzv. spliting kao mehanizam odbrane. U pitanju je cepanje od iskustva gde osoba koristi neke nezrele mehanizme odbrane kako bi zaštitila ego, smanjila anksioznost i podržala potiskivnaje. Međutim u tim nezrelim mehanizmima odbrane dolazi do aktiviranja psihopatoloških procesa koji dovode do psihopatološkog fenomena.

kurir televizija SEKTOLOG O SLUČAJU ŽENE KOJA JE DVE GODINE DRŽALA TELO MAJKE U KUĆI: Nije reč o delovanju sekte, već o nečem drugom

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir TV DA LI JE MOGUĆE DA IZA UBISTVA DEVOJČICE ĐORČEVSKE STOJI SEKTA?