UŽASNA STATISTIKA: OD POČETKA GODINE 14 FEMICIDA U SRBIJI! Psiholog dao važan savet devojkama: Ovako možete prepoznati nasilnika
Foto: Shutterstock

kurir televizija

UŽASNA STATISTIKA: OD POČETKA GODINE 14 FEMICIDA U SRBIJI! Psiholog dao važan savet devojkama: Ovako možete prepoznati nasilnika

Crna Hronika -

U Vranju je pre dva dana ubijena žena. Ubio ju je bivši partner. Samo 24 sata nakon tog zločina, u Novom Pazaru ubijena je još jedna i to od ruke supruga. Oba počinitelja su nakon ubistva, presudili i sebi.

03:03

UŽASNA STATISTIKA: OD POČETKA GODINE 14 FEMICIDA U SRBIJI! Psiholog dao važan savet devojkama: Ovako možete prepoznati nasilnika

Od početka godine 14 femicida u Srbiji prolaze, naizgled tiho. Statitistika ukazuje na to da nije uspostavljen pravi mehanizam za borbu protiv tog društvenog problema.

- Nažalost, dešavaju se propusti i to smo videli i ove godine i to je tamo gde grupe za koordinaciju i saradnju i taj preventivni mehanizam ne rade kako treba i ne prate visokorizične slučajeve. Međutim, ono što mi vidimo kao najveći problem jesu žene koje ne prijavljuju nasilje institucijama - rekla je Vanja Macanović.

Kurir televizija
foto: Kurir Austrija

I dok zvaničnici već godinama najavljuju različita rešenja za problem femicida, do sada je većina njih ostala samo na, nivou najave. Udruženje građanki Femplatz rešenje vidi u formiranju tela za borbu protiv femicida.

Izjava direktorke Femplatz-a

"Uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida je obaveza Republike Srbije, u skladu sa preporukom specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija, što je potvrđeno i nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja prema ženama. To je prvi pokazatelj da država ozbiljno shvata ubistva žena", Kosana Beker direktorka Femplatz.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra ipak primećuje napredak kod mladih žena, makar kada je reč o prijavljivanju nasilja i informisanosti.

- Mlađe žene bez obzira na osudu društva, nekako su drugačije, imaju više informacija bez obzira na patrijarhalnu sredinu u kojoj su odrasle. Kad su u pitanju starije žene koje nasilje žive 20-30 godina unazad, koje su odrastale u tim partijathalnim sredinama gde je to bilaq velika sramota i tako su naučene, jer kada tako dugo živite u tome, teško je da sagledate situaciju sa stanovišta sa koga mi sagledavamo - istakla je.

Kurir televizija
foto: Kurir Austrija

Žene, u najvećem broju slučajeva nažalost stradaju od ruke najbližih. Ljubomora, proganjanje, samo su neki od indikatora koji bi mogli da ukažu na to da žena pored sebe ima nasilnika, ističu pshilozi.

- Jako je bitno reći da nasilnici mogu da se prepoznaju na početku veze. To je preterana ljubomora, ili kada nasilnici žele da vas odvoje od porodice. Nasilnici to zapravo rade, kako bi žrtvu odvojili od tog prvog kruga podrške - rekla je Dragica Danilović, psiholog.

Kurir televizija
foto: Kurir Austrija

Femicid se u praksi često ne kvalifikuje kao teško ubistvo, a to su pokazala brojna istraživanja. Od 2019. godine kada je u Srbiji uvedena doživotna kazna, dva puta je dosuđena za ubistvo žene. U trećini slučajeva kazna je 10 ili 15 godina.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

REPORTERKA KURIRA SA MESTA ZLOČINA: Drugi femicid za 10 dana, evo kako su BRAĆA NESREĆNE ŽENE zaustavile UBICU PRE HAPŠENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track