DECA SVE BRUTALNIJA, ZA SEDAM MESECI 25 PRIJAVA ZA TEŠKE POVREDE I UBISTVA: Alarmantna i poražavajuća statistika
Ilustracija, Foto: Shut

maloletnička delikvencija

DECA SVE BRUTALNIJA, ZA SEDAM MESECI 25 PRIJAVA ZA TEŠKE POVREDE I UBISTVA: Alarmantna i poražavajuća statistika

Crna Hronika -

U crne brojke nije ušao slučaj premlaćivanja nasmrt Marijana S. (64) na Adi Ciganliji u Beogradu, zbog čije smrti su uhapšena dva maloletnika, kao i jedan 19-godišnjak

Od početka ove godine zaključno sa 31. julom, Odeljenju za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podneta je ukupno 531 krivična prijava protiv 650 maloletnika. Poražavajuća statistika govori da su čak tri maloletne osobe osumnjičene za teško ubistvo, dve za ubistvo i čak 20 za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda.

Maloletnici osumnjičeni za nanošenje teških povreda
Maloletnici osumnjičeni za nanošenje teških povredafoto: Kurir, Privatna Arhiva

Crni rekord

U crne brojke, nisu ušla dvojica maloletnika (16) koji se sumnjiče da su na Adi Ciganliji u noći između 19. i 20. avgusta ove godine naneli teške telesne povrede Marijanu Stihoviću (64) usled kojih je nesrećni čovek preminuo. Podsetimo, kako se sumnja, maloletnici su sa tri godine starijim drugom sedeli u jednom objektu na Adi u Marijanovom društvu, a onda ga brutalno udarali pesnicama i šutirali.

- Zbog nanošenja teških povreda sa smrtnim ishodom, uhapšeni su devetnaestogodišnjak i dvojica šesnaestogodišnjaka. Devetnaestogodišnjak je saslušan u tužilaštvu i branio se ćutanjem, dok je protiv maloletnika pokrenut postupak pred Odeljenjem za maloletnike Višeg suda u Beogradu - potvrdio je sagovornik Kurira.

Dr Snežana Anđelić
Dr Snežana Anđelićfoto: Kurir televizija

Dečji psiholog Ključan je uzrok Snežana Anđelić, dečiji psiholog gostujući u "Pulsu Srbije" izjavila je da smatra da je najefikasnije u borbi protiv maloletničke delikvencije prevaspitanje, odnsono utvrđivanje uzroka njihove potrebe za zlodelom. - Mi u društvu imamo delo i kaznu, i to je ono čime se mi bavimo. Međutim, postavlja se pitanje da li možemo da zađemo dublje u problematiku i da se potrudimo da do određenog dela ni ne dode. Moramo da se potrudimo da načinimo vrstu prevaspitavanja deteta, ali i da utvrdimo uzrok, odnosno gde i kako žive, šta se dešava u porodicama. Kako dete uopšte počini takva dela? Mi moramo da se pozabavimo ozbiljnom psihoterapijom te dece, i da čitavu porodicu dovedemo u red, to nije lako, ali je i te kako moguće - smatra Anđelić.

Tokom 2022. i 2023. godine maloletnici nisu bili osumnjičeni za najteži oblik ubistva, teško ubistvo. - U toku prošle godine podnete su dve krivične prijave protiv maloletnika zbog krivičnog dela ubistvo i protiv 24 zbog nanošenja teških povreda, dok je za 2022. godinu brojka bila identična - kaže sagovornik.

Ove godine, za prvih sedam meseci, gotovo je dostignut crni rekord.

Zakon propisuje da deca uzrasta do 14 godina nisu krivično odgovorna, zbog čega ni masovni maloletni ubica koji je počinio jeziv masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine, kada je ubio devetoro đaka i školskog čuvara, nije odgovarao. Prema starijima od 14 godina, zbog učinjenog krivičnog dela može biti primenjena vaspitana mera ili kazna zatvora do pet godina.

Primer iz SAD

Advokat Miljkan Karličić, gostujući nedavno u "Pulsu Srbije" na Kurir TV, rekao je da smatra da se rešenje ovog problema ne krije u rigoroznijim kaznama: - Kada se priča o deci, onda možemo iskoristiti primer američkog prava. Tamo su jako oštre kazne, odgovaraju roditelji za dela koja im počine deca, ali to nije dovelo do pada maloletničke delikvencije. Samim tim, nije tu rešenje, već je rešenje da se zaista promisli i na jedan dobar, klasičan način, organizovati seriju stručnih rasprava, istraživanja, pa pokušati nešto promeniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track