Na jednom radiju su 28. avgusta mogle su da se čuju rođendanske čestitke upućene Veljku Belivuku, koji je rukovodio grupom koja stoji za sedam brutalnih likvidacija počinjenih u kućama u Ritopeku i Surduku.

Ovaj radio godinama unazad od 20 sati uveče ima emisiju u kojoj se emituju poruke i pesme. Najčešće se šalju upravo pritvorenicima i opšte je poznato da oni u ćelijama slušaju gotovo samo to u stanicu. Kako kaže izvor Kurira, slanje poruka preko njega nije tajna ni za policiju koja pažljivo prati poruke.

sequence-11.00-43-43-11.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

O ovoj temi danas je za Kurir televiziju govorio Boža Spasić, stručnjak za bezbednost, koji je pre svega govorio o skrivenim značenjima koje ove naizgled dobroćudne poruke zapravo nose.

- Kada mi govorimo o mafiji, kad govorimo o tom kriminalnom podzemlju, jednostavno oni su jedna skupina ljudi koji žive paralelno svoj život. Nikad niste sigurni zapravo šta vam oni kažu ili šta vam poručuju. Obično u svom poslu oni koriste šifre, pa pretpostavljam da su neke poruke poslate preko radija imale određenu šifru u smislu ne brini, nismo ništa odali, i slično. Mislim da je sasvim pristojno čestitati rođendan, ali kada su oni u pitanju nikada niste sigurni. Iz tih razloga policija uvek ima određene analitičare koji ili slušaju, ili te snimke poruka kasnije analiziraju da vide da se tu ne nalazi neka poruka koja je vezana za neko krivično delo koje je trenutno u toku - rekao je Spasić i dodao:

Kurir televizija Boža Spasić o porukama poslatim Belivuku

- Tu ima i neke male drskosti, posebno kad su ove poruke vezane, jednostavno mislim da ima malo i prkosa, u smislu: "Ja sam na slobodi, ne možete mi ništa, niste mi ništa dokazali, ja nisam uhapšen kad je on uhapšen". Jedan deo tih poruka se šalje i policiji, ali nijedna poruka zapravo nema ništa što ne bi bilo u skladu sa politikom radija, oni tačno znaju dokle mogu da idu s tim porukama, a policija zna tačno i ko šalje.

On je istakao da ovakvi sistemi dostavljanja poruka zatvorenicima postoje i u drugim zemljama, kao i da uhapšeni mafijaši često i dalje misle da su na snazi, čak i iza rešetaka:

- Činjenica je da mafijaši ne veruju mnogo kada su u zatvoru, tako da uglavnom uvek neko preuzme deo njihovih poslova. Jedan deo tih poslova se i iz zatvora vodi. Oni i u zatvoru misle da su značajne ličnosti u tom mafijaškom podzemlju, iako uvek umesto njih uskaču neki klinci i tu prestaje sva njihova važnost.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV "BELIVUK I MILJKOVIĆ ĆE U OVOJ OPTUŽNICI MALO ZAMENITI MESTA" Reporter Kurira o sudskom istražnom procesu: Braniće se sa SLOBODE!