BALKANSKI KARTEL OSTAO BEZ JOŠ 4,4 TONE KOKAINA? Droga bila zakopana u džungli, spremna za transport u Evropu
Zaplenjeni kokain, Foto: CANU/GDF

ZAPLENA

BALKANSKI KARTEL OSTAO BEZ JOŠ 4,4 TONE KOKAINA? Droga bila zakopana u džungli, spremna za transport u Evropu

Crna Hronika -

Policija je u Gvajani pronašla zakopanu drogu vrednu 180 miliona evra u džungli , koja je brodom trebalo da bude transportovana u jednu evropsku zemlju

Vojska i policija Gvajane, u saradnji sa agentima DEA, pronašli su i zapleni 4,4 tone kokaina skrivenog u džungli, u rupama iskopanim u zemlji u blizini malog aerodroma u toj državi. Kokain je, prema prvim rezultatima istrage trebalo da brodovima bude prebačen u jednu evropsku državu, a sumnja se da je iza šverc droge vredne 180 miliona evra stajao balkanski kartel!

- Istraga je u toku i sumnja se da iza tovara kokaina stoje stranci, ali bez pomoći lokalnog stanovništva nisu mogli da sakriju drogu na mestu na kom je pronađena. Jedan osumnjičeni je priveden - saopštili su zvaničnici Gvajane. Podsetimo, pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je postupak protiv 20 optuženih pripadnika ovog kartela zbog šverca više od sedam tona kokaina.

Zaplenjeni kokain
Zaplenjeni kokainfoto: CANU photos

Među optuženima su Zoran Jakšić, koji je u zatvoru u Peruu, Miroslav Starčević, Radoje Zvicer, Ljubiša Lindo kao i Pink Panter Mladen Lazarević. - Zaplenjen je kokain vredan 180 miliona dolara. Tovar je bio zakopan u džungli, u blizini tajne aerodromske piste i bio je namenjen za slanje u Evropu. Bio je sakriven u podzemnim bunkerima. Ručno su iskopane četiri jame, dužine otprilike 1,5 do dva metra, kokain je stavljen u džakove pa u njih a potom su kamuflirane granama i ceradom - preneli su južnoamerički mediji. Kako navode, operacija je trajala mesecima a počela je nakon dobijanja operativnih podataka da se iz Gvajane organizuju ilegalni letovi.

- Reč je o najvećoj zaplene na kopnu u Gvajani. Osim što je akcija bila uspešna, otkriven je i nov metod prikrivanja kokaina, u rupama u zemlji - navode oni. Pista pored koje je droga bila zakopana, kako navode, izgađena je za male avione.

- Nedavno je na na tom području zaplenjeo nekoliko malih aviona ali i polupodmornica, koje su najverovatnije bile pripremane za transport droge do brodova koji plove za Evropu - navode oni i dodaju da je zaplena izvršena u trenutku kada je droga bila spremna za prebacivanje. Kao i kocke kokaina koje su pripadnici balkanskog kartela fotografisali i razmenjivali slike, i zaplenjeni kokain imao je različite slovne oznake utisnute na pakovanjima.

Bonus video:

04:04

BALKANSKI KARTEL VIŠE NE POSTOJI Marković otkrio na koji način je nađeno 300 kilograma kokaina: Ti ljudi imaju platu 100.000 €

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track