Tinejdžer Filip Lepojević (18) ubijen je hicem u glavu pre tačno četiri godine u beogradskom naselju Banjica, a zbog njegovog ubistva na optuženičkoj klupi našla su se braća Rakočević Uroš (26), Petar (36) i Radovan (39).

Ubistvo se dogodio 5. septembra 2020, navodno nakon sukoba Filipa i braće Rakočević. Prema optužnici, nesrećnom mladiću hitac u glavu ispalio je Petar, dok je Uroš iz drugog pištolja ranio Filipovog druga Aleksu Đ. (21) u butinu.

Petar je optužen za teško ubistvo, a njegova braća za pomaganje u teškom ubistvu. U među vremenu je stigla i prvostepena presuda, ali je Apelacioni sud vratio na ponovno suđenje.

petar-rakocevic-preentscreen-youtube.jpg
printscreen YT 
Petar Rakočevićfoto: Printscreen YT

Petar Rakočević prvostepeno je osuđen na 12 godina zatvora, Uroš Rakočević na kaznu zatvora od četiri godine i dva meseca i to za dela nedozvoljeno nošenje oružja i teška telesna povreda, dok je Radovan oslobođen od optužbi.

Apelacioni sud je, da podsetimo, u julu ove godine ukinuo prvostepenu presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje jer smatra da prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer je izreka presude nerazumljiva, a razlozi protivrečni njoj, pri čemu "u objašnjenju nisu dati dovoljno jasni razlozi šta se u stvari dogodilo".

whatsapp-image-20230718-at-2.55.30-pm.jpg
Nemanja Nikolić 
Uroš Rakočević (u Beloj majici)foto: Nemanja Nikolić

- U situaciji kada prvostepeni sud prihvata odbranu okrivljenog Petra Rakočevića, da je za vreme fizičkog obračuna sa Lepojevićem došao u posed pištolja i iskaza svedoka da je Lepojević izašao iza suvozačevog mesta sa zadnjeg sedišta iz automobila, držao pištolj u desnoj ruci, repetirao ga i stavio iza leđa i iskaza svedoka policijskih službenika, koji su opisali događaj koji je prethodio kritičnom događaju, gde su naveli da su postupali po prijavama Petra Rakočevića i pojačali patrolnu kontrolu sumnjajući da će doći do novog obračuna, te nalaza veštaka psihijatra da je Petar Rakočević bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, Viši sud propustio je da utvrdi da li je sporni događaj započeo napadom okrivljenog na oštećenog ili obrnuto. Sporno je i ko je i čime doveo okrivljenog Petra u stanje bitno smanjene uračunljivosti, te da li je oštećeni Lepojević tada nosio sa sobom i upotrebio pištolj - naveli su iz Apelacionog suda.

Prema rečima očevidaca, koji u svedočili na suđenju, tog dana na parkingu na Banjici čula su se dva pucnja, a zatim jaukanje i zapomaganje.

- Sedeo sam u stanu i čuo pucnjeve i zapomaganje. Kroz prozor sam video dečka koji leži na zemlji. Sišao sam dole i video još jednog ranjenog u kolima - rekao je svedok student, dok je drugi svedok ispričao da je čuo poslednje reči ubijenog Filipa Lepojevića.

- Kroz prozor sam čuo zapomaganje: "Nemoj, molim te. Jaoj!". Potom sam iz drugih kola čuo: "Ranjen sam, zovite Hitnu".

Prema optužnici, braća Rakočević su 5. septembra pre dve godine, na Banjici svojim vozilom preprečili vozilo marke "Polo", nakon čega su dotrčali sa hirurškim maskama i kačketima do auta u kojem su se nalazili Filip Lepojević, Aleksa Ð. i Ivan N.

- Petar je prvo pištoljem udario Aleksu koji je sedeo na vozačevom mestu i naredio Lepojeviću da izađe iz auta nakon čega ga je usmrtio hitcem u glavu. Potom je, kako sumnja tužilaštvo, najmlađi brat Uroš ispalio 2 hica i tom prilikom teško ranio Aleksu Ð. u nogu, nakon čega su pobegli sa lica mesta - podseća sagovornik i dodaje da su braća istog dana uhapšena.

Bonus video:

Kurir Prvi snimci sa mesta gde je likvidiran vehabija