"ŠKALJARAC" UHAPŠEN U SARAJEVU: Ognjen Orašanin dolijao posle više godina provedenih u bekstvu! Vodio sokolački klan (FOTO)
Foto: YouTube prtscr / Klix.ba

"ŠKALJARAC" UHAPŠEN U SARAJEVU: Ognjen Orašanin dolijao posle više godina provedenih u bekstvu! Vodio sokolački klan (FOTO)

Crna Hronika -

U akciji MUP-a Kantona Sarajevo danas je u Sarajevu uhapšen Ognjen Orašanin zvani Oras, pripadnik škaljarskog klana.

Kako prenose tamošnji mediji, Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH ga je locirala i uhapsila u stanu u sarajevskom naselju Otoka.

- Orašanin je osumnjičen za organizovani kriminal. Bio je u bekstvu nekoliko godina, a njegovo ime se nalazi u izveštaju o počinjenom krivičnom delu koje je MUP Republike Srpske u decembru prošle godine podneo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine - prenose oni.

Podsetimo, u decembru 2022. godine policija u BiH uhapsila je četvoro, dok je protiv 13 osoba podneta krivična prijava zbog trgovine narkoticima, a kao organizator grupe navodio se Ognjen Orašanin, označen kao pripadnik škaljarskog i vođa sokolačkog klana.

Prali milione

Državni tužilac BiH tada je rekao je da je kriminalna organizacija na tlu BiH prala milione nelegalno stečenog novca.

Ognjen Orašanin
Ognjen Orašaninfoto: MUP Kantona Sarajevo

- Organizovana grupa na čijem čelu je bio Ognjen Orašanin, vođa sokolačkog klana, koji je izbegao hapšenje i za kojim će biti raspisana poternica, sarađivala je sa kriminalcima iz susednih zemalja, uglavnom sa škaljarskim klanom - rekao je između ostalog tužilac, a preneo tada Avaz.ba, i dodao:

- Grupa se tako kontinuirano, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija Skaj i Anom, dogovorila o neovlašćenom prometu većih količina kokaina, koji je krijumčaren s područja Južne Amerike u Holandiju, a potom preko Hrvatske dolazio i u BiH. Članovi ove grupe imaju saradnike u Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Novac stečen od prodaje droge, kako se pisalo, stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, skupocena vozila i druge vrednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih dela.

- Reč je o milionskim iznosima novca koji se prao, između ostalog, i u BiH. Njihovi članovi samo u Sarajevu imali su brojne nekretnina, te brojne apartmane na okolnim planinama - navodilo se.

- Grupa je na kokainu zarađivala ogroman novac, te je samo u jednom momentu za nešto više od mesec dana 1,2 miliona evra otišlo iz Sarajeva za Belgiju kako bi se plaćao kokain. Tužilac je naglasio da će protiv ove grupe biti proširena istraga za nedozvoljenu trgovinu oružjem.

Kurir.rs/Istraga.ba

Bonus video:

03:16

ŠKALJARAC UBIJEN PRED OČIMA DETETA ZBOG JEDNE ZABLUDE? Spasić: Moguće da je po sredi porodična osveta, izjava supruge indikativna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track