"Kobnog dana mi je zazvonio telefon oko 16 i 30, sa telefona Nikoline devojke me pozvala žena i onako laganim tonom, da me odmah umiri, mi se javila žena i rekla mi da se desio udes".

Ovim rečima je danas pred Višim sudom u Beogradu svoje svedočenje započela Dragana Grujić, majka kadeta Vojske Srbije Nikole Grujića koji je 9. jula 2022. godine doživeo saobraćajnu nesreću na Voždovcu, kad je na njega naleteo vozač Branislav R. (44). Nikola je od zadobijenih povreda preminuo nedelju dana kasnije.

- Mi živimo u Čačku, a Nikola je najstariji od trojice braće i on je bio na akademiji u Beogradu. Njegov najmlađi brat je u to vreme biciklom otišao kod bake, meni je zazvonio telefon. Javila mi se jedna gospođa koja mi je rekla: "Znate, desio se udes..." - rekla je Dragana koje pred sudom prvi put davala izjavu i dodala:

- Ja sam odmah pomislila da je nešto sa Nikolinim mlađim bratom, ali mi je ona rekla da zove iz Bograda i da se radi o Nikoli. Odmah sam pozvala brata i krenuli smo za Beograd i usput sam pozvala bivšeg supruga da mu kažem da nam je sin povređen u saobraćajnoj nesreći.

whatsapp-image-20230719-at-3.32.04-pm-2.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna arhiva

Kako je dalje objasnila, Nikola je u trenutku nesreće bio sa devojkom.

- Oni su šetali, išli su da valjda zamene neki ruter i držali su se za ruke kad je vozilo naletelo. Ona je devojka kad sam došla bila u šoku, uspela je samo toliko da mi ispriča, a otišli smo u Urgentni centar kad sam ja došla jer nju nisu hteli da puste da ga vidi jer nije porodica - ispričala je majka.

Pre nje je za govornicu u sudnici izašao i Nikolin otac, Nenad Grujić koji je rekao da ostaje pri svemu što je isptičao u tužilaštvu, a oboje su se pridružili krivičnom gonjenu optuženog i istakli imovinsko pravni zahtev.

- Moje dete je na groblju, meni to ništa ne može da promeni, ali želim pravdu - rekla je Dragana Grujić.

Sedam dana posle nesreće, kako je ranije za Kurir ispričao otac Nenad, Nikola je još bio živ. Porodica se nadala čudu, ali svima je bilo jasno da Nikola ima male šanse da preživi.

- On je imao povrede glave, vrata, trupa, ruku i leve noge... Čak i da je počeo da se oporavlja, postojala je velika bojazan od sepse. U bolnicu je doveden klinički mrtav - kaže Nenad i dodaje da je najveći problem napravio hematom na mozgu, na produženoj moždini, odnosno čvoru života.

- Primio je moj Nikola mnogo krvi, ali ništa nije pomoglo. Preminuo je nedelju dana posle nesreće...