Vrednost zaplenjenog narkotika procenjuje se na više od 100 miliona evra

U vodama južne Italije zaplenjeno je 540 kilograma kokaina koji je prethodno bačen u more sa teretnog broda koji prolazi ovom rutom, a koji je posada ribarskog broda izvukla na palubu kako bi drogu transportovali na kopno! Italijanska policija nadgledala je tovar vredan više od 100 miliona evra, da bi potom upala na ribarski brod i uhapsila petoricu muškaraca, među kojima je i jedan državljanin Srbije!

- U toku redovne inspekcije koja se obavlja svakodnevno u ovim vodama, italijanska pomorska jedinica uočila je u moru sumnjivo kretanje ribarskog broda. To im je privuklo pažnju, posle čega su detaljnijim posmatranjem putem termovizijskih kamera ustanovili da na brod nije izvučena nijedna riba, već plutajući paketi solidne težine - kaže izvor Kurira.

screenshot-20240907-225316.jpg
Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO 
foto: Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO

Satima pod prismotrom

S obzirom na to da članovi ove inspekcije dobro poznaju "uobičajene" manevre plovila, presreli su brod i obavili detaljnu proveru. Tom prilikom je, kako se saznaje, nađeno 18 paketa, a svaki je bio težine oko 30 kilograma. Prvobitne sumnje da je u pitanju droga, bile su tačne - tovar kokaina ispušten je u more sa teretnog broda, a potom izvučen drugim, ribarskim brodom, kako bi pakete zatim transportovali na kopno.

- Specijalne jedinice satima su pratile kretanje sumnjivog ribarskog broda na kojem su uočili petoricu muškaraca kako iz mora, jedan po jedan, vade pakete kokaina bačenih prethodno sa teretnog broda koji prolazi tom rutom. Čim je policija upala na ribarski brod, brzim testom je ustanovljeno da je reč o kokainu čija je ulična vrednost procenjena na više od 100 miliona evra - ukazuje naš izvor.

screenshot-20240907-225309.jpg
Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO 
foto: Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO

Istražitelji sada rade na proverama kome pripada tovar droge i kakvu funkciju je imao svako od uhapšenih, među kojima je i srpski državljanin.

- Pod istragom je cela posada ribarskog broda koju su sačinjavala četvorica Italijana i jedan Srbin. Oni se zasad sumnjiče da su počinili krivično delo proizvodnja, trgovina i posedovanje zabranjenih droga ili psihotropnih supstanci, međutim, istražitelji punom parom rade na tome da se utvrdi odakle je vredna pošiljka pristigla i kome pripada - navodi sagovornik.

screenshot-20240907-225341.jpg
Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO 
foto: Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO

Putevi transporta

Stručnjaci ukazuju i da u poslednje vreme postoji ekspanzija trgovine sa narkoticima i da Italija u svemu ima važnu ulogu zbog svog položaja i putevima kojima se transportuje droga.

- Kada je reč o kokainu, on se najčešće transportuje morem, pre svega iz Južne Amerike gde se i proizvodi kokain koji zatim stiže u Evropu kao najveće tržište droge. Bilo koja velika luka može da bude zemlja u koju se unosi droga, a očigledno je da postoje razni načini - zaključuje sagovornik Kurira.

screenshot-20240907-225336.jpg
Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO 
foto: Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO

Brojke

18 paketa sa drogom izvučeno je iz mora

30 kilograma je bila težina svakog paketa

screenshot-20240907-225327.jpg
Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO 
foto: Printscreen/Youtube/GDF Catania e SCICO

Mere: Svakodnevno nadgledanje mora

Akciju zaplene 540 kilograma kokaina sproveli su pripadnici Komande provincije Katanija Gvardija di Financa (GdF), u saradnji s pomorskom jedinicom iz Palerma, Operativnom komandom pomorske jedinice iz Pratika di Mare, uz podršku Centralne službe za istraživanje organizovanog kriminala. Iz GdF su saopštili da je ta akcija rezultat "ciljanih preventivnih mera usmerenih na nadzor pomorskih ruta u cilju otkrivanja sumnjivih i nezakonitih aktivnosti".

- U tom kontekstu svakodnevno je nadgledan deo mora između provincija Katanija i Ragusa, što im je i omogućilo da otkriju sumnjivo kretanje ribarskog broda koji je, umesto ribolova, bio uključen u preuzimanje plutajućih paketa iz vode - saopšteno je iz GdF.