A danas se u Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja suđenje optuženom Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihove organizovane kriminalne grupe za ubistva počinjena u Ritopeku.

Prema prethodnim najavama, danas bi odbranu trebalo da iznose svedoci saradnici. A o zločinima klana do sada su progovorili Bojan Hrvatin, kum Marka Miljkovića Nikola Spasojević, ali i "najodaniji vojnik" Belivuka i Miljkovića, Srđan Lalić.

O toku suđenja u jutarnjem programu Kurir televizije govorili advokat i nekadašnjim načelnikom BIE Radiša Roskić i glavni urednik Kurira Rajko Nedić.

366438-240909.01-11-06-18.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Roskić je govorio o važnosti institucije svedoka saradnika u sudskim procesima organizovanog kriminala.

- Sledeći pozitivna iskustva sa međunarodnog plana naš zakonike je 2012 uneo čitav niz novina, od uvođenja tzv. akutzatorkse istrage do čitavog niza instituta. Danas imamo normirane institute svedoka saradnika što je uobičajeni naziv i običnim gledaocima trebalo bi to bliže objasniti - rekao je Roskić i dodao:

- Saradnik u postupku može biti saradnik okrivljeni i saradnik osuđeni. Ova dva treba strogo razlikovati. Svedok okrivljeni uzima obavezu da će o izvršenju krivičnog dela izneti sve što mu je poznato. Ništa od onoga što mu je poznato neće prećutati. Taj sporazim potrazmeva razgovor obavezno u prisustvu branioca i dogovor o visini krivične sankcije. Svedok osuđeni pod uslovom da nije organizator kriminalne grupe.

kurir televizija "NJEGOVO SVEDOČENJE NA SUĐENJU BELIVUKU JE KLJUČNO, ON O TOME SVE ZNA!" Bivši načelnik BIE o važnosti svedoka saradnika

- Prednost ovog instituta svedoka saradnika je taj što postoje organizovane kriminalne grupe u kojima su praktično lica plasirana unutar takvih grupa zapravo jedini izvor saznanja. Ne vrede ni tehnička sredstva ni sve fizičke mere prismotre, opservacije, praćenja koliko to lice iznutra. On o tome zna sve! I to imamo i u aktuelnom suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir TV "BELIVUK I MILJKOVIĆ ĆE U OVOJ OPTUŽNICI MALO ZAMENITI MESTA" Reporter Kurira o sudskom istražnom procesu: Braniće se sa SLOBODE!