Policija je u Portoriku zaplenila više od 1.672 kilograma kokaina, čija je vrednost procenjena na 33 miliona dolara. Kokain je zaplenjen u čancu, a osumnjičeni koji su bili na njmu su uspeli da pobegnu i potraga za njima je u toku.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su u šverc vrednog tovara kokaina umešane osobe "iz bivše Jugoslavije", odnosno da je zaplenjena droga pripadala jednoj od trenutno najmoćnijij kriminalnih grupa koja iz Južne Amerike švercuje drogu u Evropu, takozvanom balkanskom kartelu.
Prema dokumentima koje su objavili portugalski mediji, agenti za vazdušne i poromske operacije primetili su čamac sa ugašenim svetlima tokom patroliranja.

kokain-juzna-afrika.jpg
South Afican Police 
Ilustracijafoto: South Afican Police


- Agenti su aktivirali plava svetla i sirenu i presreli čamac koji je posada namerno nasukala na obalu. Kada su agenti prišli, posade nije bilo ali je unutar čamca pronađeno 60 bala sa ukupno 1.672 kilograma kokaina - navode oni.
Izvori iz istrage otkrili su da se sumnja da je kokaina trebalo da bude transportovan u Evropu i da iza pošiljke stoji Zalivski klan, koji blisko sarađuje u švercu droge sa balkanskim kartelom.

- Prilikom nedavnih akcija u kojima je uhapšen znacajan broj pripadnika Zalivskog klana potvrdeno nam je da su deo tog klana i više državljana bivše Jugoslavije, koji su i dalje na području Južne Amerike. Upravo oni su link sa pripadnicima balkanskog narko kartela i albanskom mafijom i važna karika u transportu kokaina ka Evropi. Operativno smo otkrili identitet većine njih, a trenutno se radi na njihovom lociranju i lišenju slobode - kazao je sagovornik crnogorskih Vijesti.

45.jpg
Privatna Arhiva 
Zvicer i Jakšićfoto: Privatna Arhiva


Pripadnicima takozvanog balkanskog kartela, kako je Kurir pisao, pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi se za šverc više od sedam tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Optužnicom je obuhvaćeno 20 optuženih, među kojima su Miroslav Starčević, Zoran Jakšić za kog se sumnja da je iz zatvorau u Peruu u kom služi kaznu učestvovao u organizaciji šverca, Pink Panter Mladen Lazarević, Ljubiša Lindo a iz presretnute Skaj komunikacije proizilazi da je na samom vrhu piramide bio i odbegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

U optužnici se navodi i da je svaki pripadnik kriminalne grupe imao svoju ulogu, kao i da su neki od optuženih na teritoriji Južne Amerike bili zaduženi da prate nabavku, skladištenje i utovar droge na čamce, kojima je prebacivana na prekookeanske brodove.