Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da najbolji tretmanski program na osuđenike može da ima trajan i pozitivan uticaj samo ukoliko posle izdržane zatvorske kazne usledi podrška državnog i nevladinog sektora kako se ne bi našli na margini društva.

- Rad Službe za tretman uspostavljen je po svim pravilima moderne penološke prakse i uz primenu programa koje smo izradili u saradnji sa Savetom Evrope - rekao je on na regionalnom skupu predstavnika ministarstva pravde Republike Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

foto-uprava-za-izvrsenje-krivicnoh-sankcija-regionalni-skup-u-valjevu-3.jpg
Uprava za izvšenje krivičnih sankcija 
Regionalni skup u Valjevufoto: Uprava za izvšenje krivičnih sankcija

Carević je istakao da je u radu sa osuđenicima od podjednakog značaja njihova motivisanost da se uključe u tretmanske programe, podrška porodice i uže i šire društvene zajednice.

- Iskustvo nam govori da tu motivisanost najčešće prati i njihova želja da završe školovanje i obuku za veoma tražene poslove na tržištu rada kao što su zanimanja varilaca, fasadera, pekara, stolara…- rekao je direktor Uprave. Carević je naveo da su osuđena lica već nekoliko godina uključena u programe preduzetništva i da je posebno značajna podrška nemačke nevladine organizacije „Help“ koja osuđenicima obezbeđuje mašine za rad u vrednost do 2500 evra kako bi započeli sopstveni posao po isteku zatvorske kazne.

Regionalni skup u Valjevu bio je prilika za organizovanje multilateralnog sastanka direktora uprava i direktorata na kome je dogovoreno jačanje saradnje i razmena iskustava u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

Skupu su prisustvovali pomoćnik ministra pravde Republike Srpske u Resoru za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić, generalni direktor Direktorata za krivične sankcije i nadzor Republike Crne Gore Stevan Brajušković, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Republike Crne Gore Darko Vukčević, kao i predstavnici više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji i regionu.

Bonus video:

Kurir televizija BIVŠI ROBIJAŠI PROMOVIŠU ZDRAVE AKTIVNOSTI