U velikoj akciji crnogorske policije koja je jutros uhapsila Davora Kordića i Aleksandra Sašu Cvetkovića, krivične prijave podnete su još protiv osam osoba koje su u bektvu ili u pritvoru. Prema nezvaničnim informacijama, među onima protiv kojih je podneta prijava su odbegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer kao prvi čovek vračarske grupe Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara koji je takođe u bekstvu.

Akcija je izvedena, kako se navodi, zbog sumnje da su u januaru 2021. planirali likvidaciju Marka Ljubiše Kana, navodno bliskog škaljarskom klanu.

3244910-61112-edit.jpg
Printscreen, MUP Srbije 
Vušović u bekstvufoto: MUP Srbije, Printscreen

- Uhapšeni su D.K. i A.Ć. i protiv njih ali i protiv: R.Z., N.V., D.T., M.M., R.M. i I.B., koji su u bekstvu ili u zatvoru ili u pritvoru, zbog drugih krivičnih dela i postupaka,podneta je krivična prijava zbog osnova sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, a osumnjičeni R.Z. i N.V., i krivično delo ubistvo u pokušaju putem podstrekavanja - preneo je portal Dan.

Kako se navodi, prikupljeni su dokazi da su Zvicer i Vušović u 2020. godini, u Crnoj Gori i Srbiji,organizovali kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, ali i optuženi: L.I., S.S., G.M., M.K. i M.M. koji su preduzimali radnje u cilju ubistva Kana.

- Reč je o državljanima Srbije Lazaru Iliću i Strahinji Saviću, koji su u januaru 2021. uhapšeni u Crnoj Gori tokom priprema ubistva Marka Ljubiše Kana. Oni su tada uhapšeni i likvidacija je sprečena - otkriva izvor Kurira.

rade.jpg
Printscreen, detective-info.com.ua, Libertas press 
Zvicer u bekstvufoto: Libertas press, Printscreen, detective-info.com.ua

Ilić i Savić, podsetimo, obuhvaćeni su i optužnom srpskog tužilaštva za organizovani kriminal protiv vračarskog klana kojim su rukovodili Zvicer i Nikola Vušović i sudi im se u odsustvu za ubistvo Aleksandra Šarca u Tržnom centru Ušće u Beogradu. Istom optužnicom pripadnici vračarskog klana terete se i da su posle hapšenja Savića i Ilića u Crnoj Gori, pripremali po nalogu Zvicera likvidaciju Savića, jer su saznali da je odlučio da progovori i prizna sve crnogorskim istražiteljima.

- U optužnici se navodi da su u pečenje koje su Saviću preko rođene sestre poslali u pritvor u Bijelom Polju stavili cijanid, kako bi ga otrovali. Međutim, iz presretnute komunikacije proizilazi da sumnjaju da je Savić preživeo jer je pečenje bilo vruće, pa je apsorbovalo cijanid - podseća sagovornik Kurira i dodaje da se grupi sudi i za pokušaj ubistva svog pripadnika.