Iako je splitsko Županijsko državno tužilaštvo tražilo određivanje istražnog zatvora za dvojicu mladića iz Srbije zbog sumnje da su silovali državljanku Kanade, a sve kako ne bi pobegli iz Splita i Hrvatske, te tako otežali sprovođenje krivičnog postupka, sudija istrage odlučio je ipak da ih neće poslati iza rešetaka zatvora na Bilicama.

Prema prvim informacijama, 20-godišnja državljanka Kanade je prijavila dvojicu mladih konobara starosti 22 i 24 godine zbog silovanja. Kako je navela, upoznala ih je prošle nedelje u jednom splitskom noćnom klubu, nakon čega je devojka, prema dosadašnjim informacijama, dobrovoljno pristala da ode sa njima u sobu u iznajmljenom stanu u kojoj borave.

Tamo je devojka sa njima imala intimni odnos nekoliko sati, a onda su joj rekli da je dosta i da mora da ode. Ona je naknadno, nakon što je otišla, prijavila da su imali seks sa njom bez njenog pristanka, odnosno da su je silovali. Prema nezvaničnim informacijama, mladići su sve snimali mobilnim telefonima, a ovi snimci pokazuju da nije bilo prinude i pretnji.

Mladići oslobođeni tokom trajanja istrage

Nije sasvim jasno zašto devojka, ako se sve dešavalo protiv njene volje, nije vikala i dozivala pomoć, pogotovo što je stan u kome je bila sa konobarima imao i druge prostorije u kojima su u to vreme spavali drugi radnici, pa bi neko sigurno su čuli njene pozive i pomogli joj, zaključuje "Slobodna Dalmacija".

Šta se zaista dogodilo i da li u svemu ima elemenata krivičnog dela trebalo bi da utvrdi predstojeća istraga ŽDO, a mladićima je do kraja postupka, umesto istražnog zatvora, određeno da se redovno javljaju policiji te su im oduzeti pasoši kako ne bi mogli da napuste državu.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija/ Prenela: M.S.