"Ne okreći glavu, nazad nemaš gde, nazad je Srbije, može samo napred" ove rečenice kao zapovest je izgovorio tadašnji pukovnik Božidar Delić, vojnicima na Paštirku, na borbenoj liniji krajem maja 1999. godine.

Našim vojnicima je tada pretilo da nedostatkom municije budu nadjačani talasima terorista koji su se slivali niz pomenutu planinu. Božidar Delić je sa svojim borcima izdržao nalete 6.000 pripadnika terorističke UČK, koji su praćeni logistikom NATO koja je u milimetar mogla da otkrije položane jugoslovenske vojske.

screenshot-4.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

O životu slavnog generala Božidara Delića, njegovom ratnom dnevniku, velikim pobedama i tragedijama, razgovarala je u emisiji "Crna hronika" njegova ćerka Svetlana Delić.

Prvo je odgonetnula koji trenutak general Delić navodi kao najteži na ratištu:

- Bilo je više situacija koje su njega obeležile kao ratnika. Bilo je susreta i pogibije civila, ali najveći utisak, kako piše u njegovom ratnom dnevniku, odnosno najteži momenat mu je bila pogibija njegovog prijatelja Martinovića i Mikićevića, to su mu bila dva najbolja prijatelja. Martinović mu je poginuo na pet metara, dok su izvlačili dva vojnika koja su upala u zasedu. Vozilo se pokvarilo ili stalo, koje je trebalo da im pruži zaštitu, a moj otac je ostao u rupi sa dva vojnika, ohrabrivao ih je, video da jedan drži bombu, a da je osigurač već izvađen. Tada mu je taj vojnik rekao da nije želeo da padne živ u ruke albanskih terorista i da je to bio plan koji su njih dvojica na brzinu smislili, da ako ostanu bez municije, upotrebe tu bombu. Moj otac je upotrebio tu bombu tako što ju je bacio u pravcu terorista. Njegov kolega je pritrčao da im pruži zaklon, potom su izvadili vojnike, osigurali ih, a moj otac je ostao da sačeka sledeći bezbedan trenutak da se i on izvuče, a u tom trenutku je njegov prijatelj pogođen na njegove oči.

Otac je ostavio dnevnik u amanet, pa je njegova ćerka otkrila da li će ga objaviti u potpunosti ili ne:

Kurir televizija "UŠAO JE U RUPU DA SPASI VOJNIKE, A VIDEO DA DRŽE BOMBU BEZ OSIGURAČA" Ovo je NAJJEZIVIJA scena iz ratnog dnevnika generala Delića

- Da, u potpunosti. Jedino smo se dogovorili da se zaštiti identitet jedne osobe jer ne znamo da li je živa ili mrtva, a u pitanju je jedna albanska devojka, jer je ona prilikom posete naše vojske tom selu molila da je povedu sa sobom, na šta su naši vojnici reagovali kao da je zamka, sumnjali su na njene reči, pitala je ko je ovde glavni, a oni su pokazali na mog tatu, a ona ga je zamolila da je povede. On je rekao da neće, kako može tako nešto da ga pita, a ona je rekla da ne traži pomoć od drugih jer smatra da bi je oni izdali i da sve što bi oni uradili ne bi bilo gore nego ono šta ona proživljava već četiri godine otkako se udala. Takođe je rekla da će reći ko je iz njenog sela u organizaciji OVK, gde su zakopali oružje, u kojim pravcima se nalaze neki topovi. Najteži trenutak je bio kada je odlazio iz tog sela, a da nije mogao da povede tu devojku sa sobom. Rekao mi da je u njoj video oči moje starije sestre i da ga je dugo proganjao taj pogled, ali da zna da bi za našu vojsku bilo loše da je drugačije postupio.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija OVO SU GLAVNE DIPLOMATSKE PORUKE VOJNE VEŽBE "VATRENI UDAR 2024" Gosti jutarnjeg programa bez dileme: Vojska je na svetskom nivou