Tužioci Euleksa podneli su krivične prijave protiv 17 Srba iz Đakovice za ubistvo 372 osobe u selu Meja čija su tela većinom nađena u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda

BEOGRAD - Tužioci Euleksa podneli su krivične prijave protiv 17 Srba iz Đakovice zbog navodne umešanosti u ratne zločine počinjene na današnji dan pre 14 godina u selu Meja u toj opštini, izjavio je koordinator opstine Đakovica Đokica Stanojević.

Zločin u tom đakovičkom selu i okolini, kada je ubijeno 372 ljudi, smatra se najvećim masovnim ubistvom tokom sukoba na Kosovu.

Euleks je u četvrtak saopštio da je pokrenuta zvanična istraga protiv dvadesetk osumnjičenih za zločine iz aprila 1999. godine u opštini Đakovica i ubistva 372 osobe čija su tela većinom nađena u masovnoj grobnici u Batajnici, kod Beograda.

Stanojević je naveo da su krivične prijave podnete u cilju zastrašivanja Srba i sprečavanja povratka, te da je ovaj trenutak izabran zbog toga što bi problem izgnanih trebalo uskoro da se nađe na dnevnom redu tehničkog dijaloga u Briselu.

Prema njegovim rečima, do sada nije pokrenuta nikakva istraga protiv onih koji su počinili zločin nad Srbima iz Đakovice.

Euleks je u istom saopšenju naveo da su tužioci do sada identifikovali priblizno 20 osumnjičenih koji bi se mogli teretiti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, uključujući i ubistvo 372 žrtve tokom napada na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti.

Ti ljudi bili su izloženi "mučenju, nečovečnom postupanju, nanošenju velike patnje, dislokaciji i raseljavanju, oduzimanju imovine i pljački, koji nisu opravdani vojnim potrebama", naveo je Euleks.
Zločini su počinjeni i na teritoriji Đakovice - Meja, Oriza i drugih sela u dolini Caragoj.

U Đakovici je pre rata živelo 12.000 Srba, a danas samo šest. Svih šest Srpkinja dom je našlo u dvorištu Crkve Uspenja Presvete Bogorodice.