Stevan Stamatović, koji je sa jednim od vođa škaljarskog klana Igorom Dedovićem ubijen 19. januara 2020. godine, kako je otkrila njegova supruga, pre likvidacije u restoranu u Atini, bio je u crkvi da zapali sveću jer je tog dana bio veliki praznik - Bogojavljanje.

Dedović i Stamatović, podsetimo, u trenutku kada su ubijeni ručali su sa suprugama i decom. Njihove supruge, u istrazi su saslušane kao svedoci, i detaljno su opisale šta se dešavalo pre nego što su četvorica napadača ušla i zapucala.

3292342-igordedovicistevanstamatovicxx-edit.jpg
Privatna Arhiva Igor Dedović i Stevan Stamatović

- Toga dana je bilo Bogojavljanje, išli smo u crkvu da zapalimo sveće, pa na ručak sa Dedovićima. Dok smo još sedeli za stolom ušli su neki ljudi, meni iza leđa. Sve se dešavalo jako brzo. Nastala je pometnja, suprug me je pogledao i odgurnuo mene i sina. Stolica mi se prevrnula i kada sam pala videla sam da Stevan leži pored - ispričala je na saslušanju tokom istrage udovica Stevana Stamatovića, Mileva koja je i sama ranjena u butinu i stopalo tokom napada.

Skaj poruke

U porukama koje su razmenjivali optuženi, prema navodima tužilaštva, na čet grupi komentarisali to da su ispred restorana stajali Stevan Stamatović i njegova supruga, ali i da ubice uspore dok se ne vrate unutra da ne nalete tačno na njega na ulazu.
- Stajali su lisac Stevo i žena ispred restorana, ovi su prolazili kolima naši, dok su se okrenuli nikoga nije bilo ispred restorana, moguće je da su ušli u restoran, sad čekamo da vidimo koji je restoran, nikako da mi odgovore. Držite momke na vezi, nemoj da upadnu u pogrešni restoran moramo znati tačno koji je
- Nema šta, ulaziti ako ih je video Čabo
- To je restoran, može da se čeka ispred a može i unutra da se radi
- Ma ja bih da ih unutra deru, da nemaju gde da beže, dok sede unutra samo ako smo sigurni da su oni
- Ulazio je Denzel kaže omni su. Cabo gledao kroz prozor kaže oni su. Rosi i Soprano ih videli dva puta ispred restorana
- To je to onda. Neka ulete i reše
- Koliko je mesara? nek svaki metak ispale. Nemoj da sačuvaju ni jedan jedini
- Rekao sam da overe po pet u glavu obavezno

U svom iskazu je otkrila i da je sa sinom došla kod supruga u Atinu u decembru, da su menjali stanove u kojima su boravili, ali da je u razgovoru koji je njen muž vodio preko telefona čula da je bio svestan opasnosti, kao i da je pominjao Milinka, Džonija, Lajavog i da su "došli da počiste nekoga uključujući i njega". Navela je da je kasnije shvatila da je reč o Milinku Brašnjoviću i Ljubomiru Lainoviću.

kurir.jpg
Kurir Optuženi kao direktni izvršioci ubistva u Atini


Prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, direktni izvršioci zločina su Milinko Brašnjović, Marko Petković, Dragan Tomić i pokojni Ljubomir Lainović, kog su posle zločina prema tvrdnjama svedoka-saradnika u postupku protiv Veljka Belivuka likvidirali njegovi "prijatelji jer je puno pričao". Kako se navodi u optužnici, pripadnici grupe šklajrace su pokušavali da pronađu mesecima, a kobnog dana ih je slučajno iz automobila primetio Belivuk, i ostao sa još trojicom okrivljenih ispred restorana kako bi im davali informacije o tome gde sede i da li su i dalje unutra.

Kurir Marko Petković, Ljubomir Lainović, Milinko Brašnjović i Dragan Tomić

Kao jedan od ključnih dokaza tužilaštvo je citiralo presretnute Skaj poruke između pripadnika grupe optužene za likvidaciju.
Optuženi Milan Vujotić je na dan likvidacije na čet grupu prosledio poruke na kojoj je i odbegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer:
- Rosi mi je javio. On i Soprano su prolazili i videli ga iz koga kako stoji ispred. A Stevo je izašao da puši cigaru i video Čaba ispred, žena mu kaže "vidi ovog, sumnjiv je". "Ma nije to ženo ništa" i tako ga popu...e.

Zvicer: On vozio Soprano kucao poruke i slučajno digne glavu i kaže okreći se evo ih, to jutno mi kaže "idemo ja i Rosi na sreću što se kaže", a Rosija noć pre kaže nalazimo ih, sad kaže Soprano je svetac. Nema veze ko je video nego ko je drljao guzicu tamo, sad je prvi kod murije i mafije.

5465465465.jpg
Zorana Jevtić, Screenshot Veljko Belivuk pronašao žrtve u restoranu


Stamatovićeva udovica tokom ispitivanja je otkrila da su primetili sumnjive muškarce ispred, ali i u restoranu.

- Toga dana, oko 17-18 sati, došli smo u restoran. Po dolasku, videli smo da su tri automobila došla na parking i to neki reno klio bele boje, porše kajen crne boje i još jedan crni džip. Pažnju im je privukla osoba koje je sedela u renou na parkingu, pa smo iz radoznalosti jednog trenutka Stevan i ja izašli ispred restorana da zapalimo cigaretu i bolje uoče momka u vozilu - ispričala je ona.
Supruga pokojnog Igora Dedovića, Anita takođe je govorila o tome da su neposredno pred zločin ona i Mileva na parkignu zapalile cigaretu i primetile sumnjiv automobil iz kog je vozač gledao u njih.

Zvicer: Kao da sam se ponovo rodio

Odbegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, koji je označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja je ubila škaljarce u Atini, prema presretnutoj Skaj komunikaciji koje je citirana u optužnici, posle zločina u restoranu je poslao svoj selfi i poruku:
17.24 OOOO danas je Bogojavljanje, sutra mi je slava, kao da sam se rodio moj starina.

- Sećam se da je restoran bio baš pun. Sam restoran je bio u staklu tako da sam tokom ručka primetila mali beli auto i videla je čoveka kako sedi u tom automobilu sa kačketom na gavi. Sećam se i da je više momaka sedelo u restoranu i da su izašli, seli u dva crna džipa a da se nakon 20 minuta dogodila pucnjava. Bila sam okupirana ćerkom i nisam videla kada su ušli u restoran. Sledeće čega sesećam su vriska i metež. Nisam se bacila na pod već je ostala na nogama. Videla je svog supruga kako sedi i mislila sam da je i dalje živ. Stevana Stamatovića sam videla kako leži na podu - ispričala je Anita Dedović istražiteljima.