Moj sin više nije isti, nije ista osoba. Psihički više nije isti i nikada više neće biti. Moje dete se i dalje okreće na ulici, reaguje na sve moguće zvuke!

Ovo je danas pred Višim sudom u Beogradu, u parničnom postupku koji su pokrenuli protiv dečaka ubice koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubio devetoro dece i radnika obezbeđenja, izjavila majka jednog od dečaka koji je napad preživeo ali je kobnog dana teško ranjen. 

Inače, majka ranjenog dečaka i sama je bila u zgradi u kojoj je dečak ubica počinio masakr jer je učiteljica u toj školi. 

- Tada sam bila učiteljica trećeg razreda, nastava je normalno počela, čuli smo neku pucnjavu ali smo mislili da neko nešto proslavlja. Nisam shvatila da se nešto ozbiljno dešava. Kolega je zatim užurbano otvorio vrata moje učionice i rekao: "Izlazite, izlazite. Puca se u školi!" Nisam znala šta nas je snašlo, izvela sam decu napolje, na bezbedno. Onda mu je u onoj masi prišao mlađi sin  i rekao: "Mama ja sam pogođen!" Svi smo bili uznemireni. Moj sin mi je tada opet ponovio da je pogođen, sećam se da sam rekla "dobro je, živ si." Moji đaci su počeli da plaču morala sam da ih smirim, a moj sin je zatim kolima Hitne pomoći prevezen u bolnicu. Bila sam van sebe jer nisam znala ni gde mi je stariji sin. Nije mi se javljao, a isto je pohađao "Vladislav Ribnikar", međutim kasnije mi se javio na telefon, rekao je "da je zaključan u učionici i da je sve uredu" - rekla je ona i dodala:

- Kasnije prolazim kroz masu okupljenih ljudi izbezumljena i čujem da ima žrtava. Nisam bila pri sebi. Taj dan ću pamtiti do kraja života.

whatsapp-image-20230902-at-3.08.10-pm.jpg
Zorana Jevtić Mesto zločina


U potresnom svedočenju majka ranjenog dečaka navela je i da će posledice onoga što se dogodilo 3. maja prošle godine imati sve dok dišu.

- Teško nam je bilo da se vratimo u normalu nakon svega što se dogodilo. Naš sin ima zdravstveni problem i ide na terapije. Stariji sin mi se ozbiljno razboleo, ja sam takođe, zdravstveno loše.

Kako je Kurir pisao, pre majke dečaka iskaz pred sudom dao je i njegov otac, koji je naveo da je njihov sin pogođen u butinu i da je tri dana proveo u bolnici. Sin mu je, kako je rekao, prepričao šta se desilo kobnog dana.

-  Pričao sam sa njim o tom danu i rekao mi je: "Tata on je imao crvene oči, kao đavo! Nikada tako nešto nisam video!" Rekao mi je da je sa sobom povukao i dve drugarice koje bi sigurno bile streljane - ispričao je otac i dodao:
- Preskakao je svoje krvave i mrtve drugare kako bi preživeo i pobegao.

Sledeće ročište zakazano je za 13. decembar, a sud je naložio veštačenje ranjenog dečaka kao i dečaka ubice koji je počinio masakr u školi. 

 BONUS VIDEO

MONDO/Stefan Stojanović Ribnikar godišnjica sirena 8.40