Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu odredio je pritvor petorici osumnjičenih muškaraca iz Kovina, Niša i okoline Niške Banje koji se sumnjiče da su 21.avgusta u Velikom Krčimiru učestvovali u brutalnom razbojništvu nad Lj.A. (59) i njegovom majkom B.A. (80), od kojih su oteli oko 20.000 evra, nakit i veću količinu dukata.

- Nepravnosnažnim rešenjem Višeg suda u Nišu od 18.septembra 2024. godine, protiv okrivljenih I.B, D.S, N.R, M.L i M.S. određen je pritvor u trajanju od 30 dana.

Pritvor je protiv okrivljenih I.B, D.S i N.R. određen na osnovu čl. 211 st. 1 tač. 1 Zakonika o krivičnom postupku, jer u odnosu na njih postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, ukoliko bi se našli na slobodi.

- Protiv svih okrivljenih, pritvor je određen na osnovu čl. 211 st. 1 tač. 2 Zakonika o krivičnom postupku, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni boravkom na slobodi mogli uticati na svedoke i na taj način ometati nesmetano vođenje krivičnog postupka. Protiv okrivljenih I.B. i N.R. pritvor je određen i na osnovu čl. 211 st. 1 tač. 3 Zakonika o krivičnom postupku, jer u odnosu na njih postoje osobite okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovili krivično delo. Protiv okrivljenih I.B, D.S, N.R. i M.L, pritvor je određen i na osnovu čl. 211 st. 1 tač. 4 Zakonika o krivičnom postupku, jer su način izvršenja i težina posledice krivičnog dela doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka koji je u toku - navela je za "Blic" portparol Višeg suda u Nišu Emilija Stošić.

screenshot-20240314-225539.jpg
Printscreen/Video Plus 

Protiv petorice se vodi proces

Kako je "Kurir" pisao, na saslušanju u tužilaštvu dvojica osumnjičenih koji se terete da su direktno tukli i mučili žrtve odbili su da odgovaraju na pitanja tužilaštva dok su trojica njihovih saizvršilaca iznela svoje odbrane.

- Više javno tužilaštvo u Nišu 18. septembra donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih I.B. (54), D.S. (31), N.R. (27), i M.L. (50) zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo razbojništvo u saizvršilaštvu. Takođe, pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu postupak se vodi i protiv osumnjičenog M.S. (31) zbog krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Osumnjičeni I.B., M.L. i M.S. na saslušanju pred VJT u Nišu izneli su odbranu dok su se D.S. i N.R. branili ćutanjem odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu. Nakon saslušanja postupajući javni tužilac VJT u Nišu predložio je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Nišu da odredi pritvor protiv svih osumnjičenih - navela je za "Blic" glavni javni tužilac VJT u Nišu Borica Mitić.

Da podsetimo, dvojica prvoosumnjičenih N. R. i D. S., obojica iz Kovina, terete se da su u dogovoru sa I. B. upali u kuću Lj.A. i njegove majke B.A., vezali ih i tukli a potom od njih oteli oko novac i dragocenosti. M. L. se sumnjiči da ih je sačekao u vozilu i odvezao a M. S. da je nakon razbojništva skrivao N. R. i D. S.

Meštani sela u strahu, sumnjaju da je kuća tipovana

Kako je "Kurir" pisao, meštani sela Veliki Krčmir žive u strahu nakon što su razbojnici upali u kuću Lj. A. i njegove majke i od njih iznudili 20.000 evra, nakit i dukate, a kako su naveli, sada sumnjaju da, pošto se ovo nikada nije dogodilo u navedenom selu, da je Lj. A. tipovan. 

- Ili je neko ko živi u selu ili neko ko je živeo u selu. U svakom slučaju neko je znao da se radi o čoveku čiji je otac ranije radio u Austriji. 

- On je bio sav natekao u licu. Nije mogao da se prepozna. Oči su mu bile crvene. Sa strane gde su mu rebra sve je bilo modro jer su ih tukli i šutirali. Pitali su ga: "Gde su pare?!". On je rekao: "Nemojte da me bijete.". Tražili su 100.000 evra a on im je rekao nemam imam samo 200.000 evra. Sigurno ga je tipovao neko ko je znao da mu otac radi u Austriji - rekao je meštanin.

Kurir.rs/Blic