Suđenje pripadnicima takozvanog vračarskog klana, na čijem su čelu prema optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal bili odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, gledanjem snimaka i uvidom u pisanu dokumentaciju koja se odnosi na ubistvo Dragana Ristića, zvanog Čađo 10. septembra 2020. u Kaluđerici.

Kao direktni izvšrilac, optužen je Vuk Ursulov, kom se na teret stavlja da je kobnog dana po nalogu Vušovića, u blizini kuće u kojoj je Ristić živeo, sačekao da on uđe u svoj automobil i krene, kako bi isfingirao udes i izašao iz kola, a onda u njega ispalio osam hitaca.

wertzu.jpg
Privatna Arhiva Dragan Ristić Čađa

Kako se navodi u optužnici, udes je izazvao "pasatom" koji je potom zapalio u Mirijevu, prešao u "mazdu" i odvezao se.

Kao motiv ubistva Ristića, u optužnici se navodi to što su pripadnici kriminalne grupe smatrali da ih je sin pokojnog, Milutin Ristić, "cinkario" u sudskom postupku u kom su zajedno bili optuženi. Navodno, planirali su da mu ubiju oca a potom i njega.

Inače, kao jedan od dokaz predložena je Skaj komunikacija optuženih u vreme ubistva.

- Vuku Ursuluvu se ne stavlja na teret da je imao telefon sa Skaj aplikacijom - rekao je branilac Ursulova.

3244910-61112-edit.jpg
Printscreen, MUP Srbije Nikola Vušović

U porukama koje su razmenjivali na dan ubistva Dragana Ristića Čađe, u porukama su pisali:

- Čađa ode, daleko mu lepa kuća.

- Daću mu čitulju, poslednji pozdrav najvećem cinkarošu

- Za tata Čakija od Mikijevih drugara

U sudnici je prikazan snimak na kom se vidi kako muškarac, u blizini mesta gde je u Mirijevu zapaljen "pasat" hoda ulicom. Sudija je pitala Ursulova, da li je on na snimku.

- Na snimku sam ja - kratko je odgovorio optuženi, koji je ranije negirao krivicu.

Na drugom snimku koji je danas prikazan u sudnici vidi se kako se "mazda" uparkirava na parking između zgrada. Na snimku se vidi kako muškarac u dukserici i sa šeširom glavi izlazi iz kola i odlazi peške.

Vozilo je moje, ali ja nisam u kolima. Ne znam ko je to, verovatno je to Bobi, namestio me Šarac, dao sam mu automobil da ga isproba, predstavio mi se kao Boban, Bobi. Na drugom snimku sam ja, vidi se nosim brojanicu na levoj ruci kao i sada. To su snimci iz Mirijeva a taj nesrećni slučaj se desio u Kaluđerici - rekao je Ursulov.

Ursulov je ranije izjavio da nije kriv i da je njegov automobil zloupotrebljen, a da je njega nasamario pokojni Aleksandar Šarac. Inače i ubistvo Šarca u Tržnom centru Ušće stavljeno je na teret "vračarskom klanu".

- Namagarčen sam od strane Aleksandra Šarca. Ja sam žrtveno jagnje, koje su poslužili na tanjiru - rekao je ranije iznoseći odbranu Ursulov koji je tvrdio da ga je Šarac povezao sa izvesnim Crnogorcem da mu da automobil da ga isproba kako bi mu prodao. ali da ga je prevario jer je njegov automobil zloupotrebljen.

Inače, ubijeni Dragan Ristić Čađo je navodno u kumovskim vezama sa Željkom Rutovićem, koji je javnosti postao poznat kao akter dokumentarnog filma "Vidimo se u čitulji".

zeljko-rutovic05-news1-nemanja-nikolic.jpg
Nemanja Nikolić Željko Rutović

- Nije opasan ćale, al Rutović mu kum - piše u jednoj poruci, koji su kako se navodi u optužnici, razmeni putem Skaja.

- Njegov sin je cinkaroš, namestio je naše da leže po 10 godina. Čađa je namestio priču da oslobodi sina.

Prema navodima optužnice, planirali su da sina ubijenog Ristića likvidiraju bombom kada ocu bude davao pomen na 40 dana od ubistva, ali su odustali jer je kupio blindirani automobil.

Kurir hronika