Pola godine nakon nestanka dvogodišnje Danke Ilić u okolini Bora, Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića. Optuženi se terete da su devojčicu udarili službenim vozilom, stavili njeno telo u automobil, a potom ga bacili na deponiju. Do danas, telo Danke nije pronađeno, ali tužilaštvo tvrdi da poseduje dovoljno dokaza.

O ovom slučaju u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su Rajko Nedić, glavni urednik Kurira, Maja Jovanović, Generalni sekretar IBSSA, i Nebojša Perović, advokat.


Rajko Nedić je tokom emisije podsetio da je Kurir od početka detaljno pratio ovaj slučaj, ističući da su optuženi dali priznanje koje tužilaštvo koristi kao ključni dokaz.

- Podsetimo, optuženi su prvobitno priznali zločin u prisustvu advokata i dali detaljno opisane izjave o tome šta se dogodilo. To priznanje, iako kasnije povučeno, tužilaštvo smatra kredibilnim jer je dato pred pravnim zastupnicima, a njihove izjave su bile identične, iako su ih davali odvojeno. Osim toga, tužilaštvo ima GPS podatke iz službenog vozila Vodovoda koje potvrđuju njihovo kretanje u kritičnom vremenu, u blizini mesta gde je devojčica poslednji put viđena.

366438_240925.01_08_57_08.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Nedić je naglasio da su i drugi dokazi prikupljeni tokom istrage važni:

- Pregledano je na hiljade sati video-snimaka, preslušano mnogo presretnutih razgovora, i sve to je dalo osnove da se podigne optužnica. Snimci kamera pokazuju da je majka devojčice krenula prema napuštenoj kući, a optuženi su bili u tom području. Rekonstrukcija događaja, prema tužilaštvu, potpuno se poklapa sa njihovim priznanjima.

Nedić je, međutim, izrazio i sumnje koje su se pojavile u javnosti:

- Naravno, problem ostaje to što telo Danke Ilić nije pronađeno, a u automobilu nisu otkriveni biološki tragovi. To otvara prostor za spekulacije. Ljudi me svakodnevno pitaju da li je moguće da je Danka živa, da li je možda oteta. Čak i majka devojčice trpi pritiske, suočava se sa optužbama da je ona umešana, što je dodatno otežalo čitavu situaciju.

Kurir televizija Glavni urednik Kurira otkriva sve dokaze tužilaštva protiv Dragijevića i Jankovića za ubistvo Danke Ilić


Maja Jovanović, Generalni sekretar IBSSA, istakla je koliko je važno fokusirati se na majku Danke Ilić, ali ne iz ugla krivice, već kao ključnog svedoka:

- Majka je poslednja osoba koja je videla Danke živu. To je razlog zašto je ona u centru pažnje, a ne zbog bilo kakvih optužbi prema njoj. Ona jedina zna tačno vreme nestanka deteta, i moguće je da postoje neki detalji koje je propustila zbog stresa. Kada neko nestane, fokusiramo se na poslednju osobu koja je bila s njim - to je standardna procedura.

Jovanović je dalje govorila o odgovornosti roditelja u ovakvim slučajevima:

- Roditelji su uvek odgovorni za bezbednost svoje dece, posebno tako male dece. Danka je nestala u mirnom selu, gde nije bilo mnogo ljudi, što dodatno komplikuje potragu. Ovo nije bilo prometno područje, već mesto gde nije bilo velikog prometa ili gužve, što izaziva dodatna pitanja - kako je moguće da dete nestane u takvom okruženju, u sred bela dana?

366438_240925.01_13_41_18.Still006.jpg
Kurir Televizija 

Ona je takođe podsetila na značaj ovog slučaja za povećanje svesti o sigurnosti dece u Srbiji:

- Od nestanka Danke Ilić, roditelji su postali mnogo oprezniji. Svi smo svesni da ovakve stvari mogu da se dese bilo kome. Mesto gde je dete nestalo bilo je nebezbedno, a prisustvo dvojice osumnjičenih u tom trenutku stvara niz pitanja na koja još nemamo odgovore.


Advokat Nebojša Perović osvrnuo se na pravni aspekt slučaja, ističući da je svaki proces složen i da će sud morati da pažljivo ispita sve dokaze:

- Podizanje optužnice je početak procesa, ali sud će morati da odluči da li su dokazi dovoljno čvrsti da se nastavi dalje. Optuženi imaju pravo na odgovor na optužnicu, i tada ćemo videti kako će se situacija razvijati. Moguće je da sud traži dopunu istrage ako neki elementi nisu dovoljno jasni ili kompletni.

366438_240925.01_20_31_16.Still007.jpg
Kurir Televizija 

Perović je naglasio važnost poštovanja pravnih procedura:

- Zakon nalaže da se optuženi smatraju nevinima dok se ne dokaže suprotno. Bez obzira na težinu optužbi i sumnje javnosti, sud mora da radi u skladu sa zakonom i da donese odluku zasnovanu na dokazima, a ne na pretpostavkama. Presuda mora biti rezultat potpunog uvida u sve aspekte slučaja, i to je ono što čeka ovaj proces.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija "ŽENA IZ HRVATSKE ZVALA SRPSKO TUŽILAŠTVO I TVRDI DA JE DANKA ILIĆ ŽIVA" Rajko Nedić otkrio najnovije informacije: Osumnjičeni će biti optuženi za teško ubistvo