Suđenje okrivljenom Uroš Blažić (22) koji se tereti da je 4. maja prošle godine ubio devetoro ljudi, a njih 12 teško ranio, danas se nastavlja u Specijalnom sudu u Beogradu. Na današnje ročište pozvano je deset ključnih svedoka, među kojima su Biljana Blažić, majka okrivljenog, njegov prijatelj Nikola Đorđević, rijaliti zvezda, kao i Uroševa bivša devojka A. D.

Uroš Blažić je na prethodnom suđenju u avgustu, podsetimo, hladnokrvno priznao zločin, ali nije želeo da pričao o krvavom piru koji je počinio te noći. Nakon okrivljenog Blažića, o krvoproliću, ali i o bolu koji im je nanesen nakon ubistva dece, svedočili su ožalošćeni članovi porodica koji su u trenu ostali bez naslednika i to bez ikakvog razloga. Atmosfera na suđenju tokom tri dana bila je i više nego napeta

Sudija Višeg suda u Smederevu Lidija Jovanovski, koja sudi Blažiću i njegovom ocu, na prethodnom suđenju navela je da se pored saslušanja svedoka, planira i iznošenje dokaznog materijala, brojnih veštačenja koja se nalaze u optužnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu koja je podignuta 18. oktobra 2023, a koja je kasnije potvrđena od strane prvo Višeg suda u Smederevu, a zatim i od Apelacionog suda u Beogradu.

Biljana Blažić, majka ubice Uroša Blažića, kako smo ranije objavili, na saslušanju u VJT u Smederevu tokom istrage izjavila je "da njen sin nije problematičan, iako je morala da plati 1.000 evra jer je udario policajca!"

screenshot-20240823-144453-com.facebook.katana-edit-137240597052541.jpg
Društvene Mreže Biljana i Radiša Blažić, roditelji masovnog ubice Uroša Blažića

- Ne znam iz kog razloga je Uroš pobio te ljude! Nikada se nije žalio da ima neki problem, da nas ogovaraju u selu ili slično. Kada bi nam tražio novac dali bi mu, zaradio ga je baveći se poljoprivredom sa nama. Plaćali smo mu račune, a davali smo mu i za hranu. Nikada nismo imali probleme sa njim - rekla je Biljana Blažić u junu prošle godine i dodala da tog dana ništa nije naslućivalo da će doći do zločina.

Takođe, ona je u iskazu navela da je jedna žena pozvala Radišu Blažića, njenog supruga, na telefon te večeri gde mu je saopštila "da je Uroš ubio dvojicu." I da su bili šokiran zločinom koji je počinio njihov sin.

Zatim, očekuje se i svedočenje rijaliti zvezde Nikole Đorđevića, bivšeg dečka pevačice Sanje Vučić, koji je inače pre zločina promenio ime u Viktor. Blažić i Đorđević su bili prijatelji, a kobne večeri neposredno pre zločina su se i dopisivali. Đorđević je dva puta saslušavan u istrazi gde je detaljno ispričao da je upoznao okrivljenog na letovanju u Herceg Novom 2022. godine, kao i da su zatim postali dobri prijatelji koji su se posećivali i bili u svakodnevnoj komunikaciji.

322125.jpg
Instagram Uroš Blažić i Nikola Đorđević

Kurir je ranije ekskluzivno objavio prepisku na Vocapu između Uroša Blažiča, Viktora Đorđevića i devojke koju je i sam Blažić spomenuo u svojoj odbrani na sudu. Tako je Đorđević 4. maja 2023. u 22.14 sati od Blažića dobio poruku: "Izgoreo sam, sedam u kola da pravim masakr". Samo šest minuta kasnije Blažić je ostvario svoju jezivu pretnju i ubio prvu od devet žrtava, a u svom krvavom pohodu teško je ranio još 12 ljudi.

- Rekao sam mu da ne ulazi u raspravu sa tom devojkom, a on mi je rekao: "Dobro, dobro". U 21.30 sat napisao sam Urošu: "Ne piši nikome", a on mi je odgovorio: "Sedam u kola, a ubrzo zatim idem da pravim masakr!". Potom sam mu poslao: "Ćuti k***j, brzine menjaj!". Nakon ovoga Uroš mi je u 22.14 sati napisao: "Izgoreo sam". Nisam ga shvatio ozbiljno, ni na kraj pameti mi nije bilo da on može da uraditi tako nešto - ispričao je bivši dečko pevačice. U toku večeri, Đorđevića je, prema optužnici, pozvao prijatelj iz Paraćina i rekao da je situacija s Urošem neprijatna i da mora da se reši.

- Kako bi smirio situaciju pozvao sam tu devojku i rekao da će se Uroš izviniti, a ona mi je rekla: "Da će se on izvinjavati iz Urgentnog centra". Posle pola sata ili sat, prijatelj iz Paraćina mi je poslao vesti sa interneta da se desila pucnjava u Duboni i pitao da li je to Uroš uradio. Pozvao sam Uroša, ali mi se nije javljao - ispričao je Đorđević.

ub.jpg
Privatna Arhiva Okrivljeni Blažić i Đorđević nosili čak i iste majice

Jedan od pozvanih svedoka jeste i A. D. bivša devojka Uroša Blažića koja je, prema optužnici, detaljno opisala njihov odnos. Devojka je objasnila da su se upoznali kada je sezonski brala voće za njegove roditelje, u nadnici. Na početku kako smo pisali, tvrdila je da je veza sa masovnim ubicom bila dobra i skladna, sve dok on od nje nije zahtevao da napusti školovanje kako bi se udala za njega.

Jednom prilikom kada sam spavala kod Uroša videla sam da ispod jastuka drži pištolj. Bio je sive boje sa crnom drškom. Pitala sam ga odakle mu pištolj, a on mi je rekao da je to njegov pištolj i da za njega ima dozvolu. Tražila sam da ga skloni i on je to uradio - rekla je ona i dodala da joj je Uroš rekao i da njegovi otac i deda imaju lovačke puške.

Inače, devojka A. D. je opisala i situaciju kada je Uroš Blažić bio agresivan prema njoj.

- Jednom se desila neprijatna situacija kada smo se posvađali u kolima, dok me je vraćao kući. Zaustavio je kola, izbacio me nasred puta u Malom Orašju i rekao: "Izađi da te ne bih udario!" Bio je veoma besan i ljut, nikad ga nisam videla takvog. Na kraju sam ga molila da me odveze kući, jedva je pristao.

Inače, pored Uroša Blažića sudi se i njegovom ocu Radiši Blažiću koji se tereti da je nelegalno nabavio oružje kojim je njegov sin počinio nezapamćeni maskar u selima Dubona kod Mladenovca i selu Malo Orašje kod Smedereva.