Deo novca za koji se sumnja da ga je penzionisani vatrogasac Goran Džonić iz aleksinačkog sela Moravac ukrao od brata Gorana Đokića kojeg je likvidirao sa porodicom, pronađen je nedavno, tri godine od svirepog zločina.

Ovu informaciju otkrila je majka ubijenog Đokića, a potvrđena je i od izvora bliskih istrazi.

- Džonići su nam prve komšije, saznala sam da im se pokvarila nadzorna kamera pa se jedan od Goranovih sinova popeo na tavan da vidi šta nije u redu. Kako sam saznala, na tavanu ispod greda pronašao je oko tri i po hiljade evra za koje oni uopšte nisu znali pa su pretpostavili da ih je Goran sakrio. Plašeći se da bi mogli da budu uhapšeni kao saučesnici, jer su već bili u pritvoru sa ocem, odmah su pozvali policiju. Ja sam iz moje kuće to videla pa sam se raspitala o čemu se radi. Sigurna sam da je to novac koji je ukraden od mog mrtvog sina a verujem da to nije sve, da je Goran negde sklonio još para za šta njegova porodica možda ni ne zna - kazala nam je Stojanka Đokić.

Izvori iz istrage tvrde da je ova informacija validna.

- Tačno je, pronađena je izvesna suma novca, ne mogu precizno da kažem o kom se iznosu radi. Obavešena je policija i tužilaštvo, obavljen je uviđaj i novac je preuzet radi dalje forenzičke obrade kako bi se ustanovilo da li na njima ima bioloških tragova Đokića što bi potvrdilo sumnju da taj novac potiče iz pljačke i trostrukog ubistva. Vrlo je verovatno da je to novac Gorana Đokića jer ne postoji nijedno drugo objašnjenje zbog čega bi ga Džonić sakrio na tako nepristupačnom mestu a da čak ni svoju porodicu ne obavesti o tome. To se uklapa u celokupno njegovo postupanje sa ukradenim novcem koji je sakrivao odmah nakon zločina - rekao je izvor.

Prema optužnici, Džonić je iz bratovljevih kola ukrao 1.380.000 dinara, 27.130 evra, 3.940 švajcarskih franaka i 1850 dolara. Taj novac pronađen je zakopan u dvorištu kuće njegovog sina i u garaži. Odmah posle zločina rođaku je vratio 10.000 evra koje je pozajmio da bi otplatio sinovljevu kuću gde je sakrio ostatak ukradenog novca.

Džonić je vozilo u kojem je Đokić bio sa suprugom Gordanom i dvadesetpetogodišnjom ćerkom Lidijom u noći između 26. i 27. septembra 2021. godine a koja se vraćala iz posete Stojanki zaustavio nedaleko od njene kuće i zamolio ih da ga odvezu do mesta zvanog “Dudine Bare” na obali Morave, kako bi navodno sipao gorivo u motocikl koji mu je tamo ostao. Brata u vozilu ubija jednim hicem a u snahu i bratanicu puca dva puta. Njihova tela poliva benzinom a zatim ih odvlači u obližnju jamu i leševe pokriva daskama. Bratovljevim “folksvagen pasatom” odlazi u zabačeno područje u ataru sela Donja Trnava, uzima novac koji je Goran držao u automobilu a zatim ga pali. Skuterom koji je prethodnog dana ostavio na tom mestu vraća se u Moravac i u kući svog sina Stefana sakriva ukraden novac.

Goranova snaha Verica Đokić odmah prijavljuje nestanak porodice na molbu Goranove majke Stojanke koja se zabrinula jer ih nije mogla dobiti na telefon. Posle intenzivne potrage policija 2. oktobra pronalazi spaljeno vozilo porodice Đokića u ataru sela Donja Trnava a istog dana u jami na obali Južne Morave u selu Moravac i njihova ugljenisana tela. Dvadeset dana kasnije uhapšen je Goran Džonić, njegovi sinovi Milan i Stefan te braća Kostadin i Aleksandar Milošević koje je lažno optužio da su mu bili saučesnici. Posle pet meseci provedenih u pritvoru, svi oni bivaju pušteni jer je ustanovljeno da je Džonić zločin počinio sam.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: Đ. M.)