Mnogobrojni članovi porodica i prijatelji stradalih i povređenih u selima kod Mladenovca pozvani su na ročište koje je počelo danas u 10 časova, a prisutan je i veliki broj medija koji prate ovo suđenje.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Smederevu tereti Uroša Blažića za teško ubistvo, a njegovog oca Radišu za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

IMG-20240926-WA0041.jpg
Petar Aleksić 

Više o ovoj temi za "Puls Srbije" na Kurir televiziji razgovarali su advokat Predrag Savić i advokat oštećenih Nebojša Perović.

Perović je na početku sumirao utiske sa današnjeg suđenja, kao i to zbog čega roditelji Uroša Blažića nisu došli:

- Njihova zakonska obaveza je da se sutra pojave na ročištu, dakle da se odazovu na poziv suda i ne mogu da se ne odazovu. Međutim, Zakon o krivičnom postupku dozvoljava, odnosno propisuje da lica koja su u bliskom krvnom srodstvu, onda mogu da ne svedoče pred sudom. Ovde se radi o užoj porodici okrivljenog, i oni su uradili nešto što zakon ne poznaje, odnosno oni su preko branioca okrivljenog predali neke izjave u kojima se pozivaju na pomenuto pravo da ne svedoče. To zakon ne poznaje zato što svedok ne može imati svog punomoćnika ili advokata u samom postupku, već oni moraju lično da dođu i da kažu šta imaju. To je to što se tiče zakonskog okvira. Međutim, što se tiče ljudskog, ako su već okrivljeni izjavili saučešće, ali su u svojoj odbrani hteli da iznesu da okrivljeni nije kriv, već da su tu postojale nekakve okolnosti koje zdrava logika ne može prihvatiti kao opravdanje za takav masakr. Moraju se pojaviti, ako ni zbog čega, makar zbog poštovanja prema tim žrtvama, porodicama... Na taj način da pokažu da im je žao zbog svega što se desilo, ali i da svedoče, to je ljudski. Zakonski sam rekao, ali je ljudski da pristupe i da daju odgovore koje porodice stradalih žele da čuju.

Kurir televizija Advokat oštećenih Nebojša Perović direktno sa suđenja Urošu Blažiću došao u studio Kurir televizije

Perović je pričao i o oštećenima koji su postali invalidi, pa je spomenuo slučaj jednog mladića:

- Odgovore žele da čuju i oštećeni koji su postali invalidi. Danas je svedočio oštećeni koji je došao sa štakama, koji posle godinu i po dana ne može da sedi, a izuzetno otežano leži, jedini položaj koji mu donekle odgovara jeste da stoji sa štakama. Zamislite dečko od 20 godina, a da ne može ni da sedi, ni da leži. Pa je pristupio, pojasnio, ispričao u sudnici šta se zaista desilo, a da ne pričamo o deci koja su postradala. Bio sam skoro u Duboni, obišao sam mesta stradanja, najmanje što može da se kaže jeste tuga i žalost.

Savić je pričao o izmeni krivičnog zakonika, ali o celokupnom ovom slučaju:

- Mnogo pitanja ovaj slučaj otvara, po mom mišljenju, na prvom mestu je odgovornost policije, tužilaštva, Centra za socijalni rad, koji nisu reagovali kada je Uroš Blažić tri puta krivično bio izložen progonu, kada su postojale krivične prijave da je napao službeno lice, komšiju i tuča u kafani. Na kraju je uz mišljenje Centra za socijalni rad kažnjen nekakvom merom, ukorom, nečim nebitnim. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Kurir televizija Da li roditelji mogu biti pravno kažnjeni za reči koje su izgovorili u afektu? Psiholog i advokat analiziraju suđenje Blažića!