U današnjem izdanju emisije "Crna hronika" na Kurir televiziji, voditeljka Jelena Pejović razgovarala je sa Darkom Anđelkovićem, vojnikom koji je na KiM branio svoju zemlju i svoj narod.

On je na početku potresne ispovesti ispričao kako se našao na KiM u ovom burnom periodu:

- Tada je roditeljima bila čast da isprate sina u vojsku. Ja sam dobio poziv da odem u Peć u kasarnu, a već se čulo tog marta 1998. godine da se na Kosovu spremaju napadi na policiju. Teroristi su već imali plan. Položio sam zakletvu i pet nedelja kasnije sam se dobrovoljno prijavio za teren. Više se nikada nisam vratio u kasarnu.

Sequence 04.00_09_36_02.Still001.jpg
Kurir Televizija 

- Leta 1998. godine smo zaposeli položaje oko Junika, molili smo Boga i komandu da narede juriš. Tu smo prvi put za vreme rata osetili da je politika veoma umešana u ratnu situaciju - rekao je, i dodao da je onda naređeno povlačenje, kao i da je oko 2000 terorista uspelo da se povuče u Albaniju:

- Posle tri dana je naređen juriš na Junik. Tamo smo zatekli samo stare osobe koje nisu mogle da napuste selo, ali smo našli njihove kasarne, oružja, uniforme...Videlo se da ih je bilo mnogo.

Pre samog početka bombardovanja 1999. godine, Anđelković je i dalje služio vojsku:

Kurir televizija Potresna ispovest vojnika sa Kosova: Takve prizore ne možete objasniti onome ko ih nije video

- Preko zime su oni imali obuke i na Veliki petak 1999. godine su krenuli nazad na svoju teritoriju. Njima je bitno da napadaju na velike praznike. Ja sam tada bio na obezbeđenju Pećke patrijaršije, jer se pričalo da je plan da napadnu tu svetinju. Od suprotstavljene vojske nas je delilo od 15 do 30 metara, toliko su bili blizu da smo čuli njihove psovke i uzvraćali našim. Ništa nismo smeli da prepustimo slučaju jer smo svakog momenta mogli da dobijemo metak.

On je podelio prizore koji, kako kaže, progone čoveka ceo život:

- To su teški prizori kada dolazite na položaj i vidite veliki broj mrtvih. Dečak kome je noga otkinuta pored tela. Ja sam zauzeo položaj gde je bilo sedam mrtvih, četiri dobrovoljaca i tri vojnika. Teško je opisati to nekome ko nije prošao, ti prizori se ne zaboravljaju.

Kurir televizija Stručnjaci o govoru Vučića pred SB UN i borbi za Kosovo