Dečak ubica trebalo bi 8. oktobra da svedoči u sudskom postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja. On je 3. maja prošle godine u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro dece i radnika obezbeđenja.

Novinarka Kurir televizije Nevena Milošević ispitivala je ovaj slučaj, ali i kakav psihološki efekat na porodice oštećenih može da ostavi njihov ponovni susret sa ubicom.

- Naravno da će prvo doći do retraumatizacije i mi moramo da se setimo prvo načina kako su roditelji zgubili decu, na koji je to način bilo i da se radi o traumi sa velikim T. I nažalost oni se sada susreću sa počiniocem krivičnog dela i oni će biti, prerpostavka je, veoma uznemireni. Svaki taj ponovni izlazak na sud, svako ročište u stvari predstavlja za njih retraumatizaciju, zatim jednu mučnu situaciju gde oni osećaju naravno nepravdu dok slušaju određene iskaze. I to je veoma teško za njih jer radi se o deci, a takođe imamo i ubijenog čuvara, ali i druge osobe koje su u povređene - smatra Dragana Ivanović, psiholog i psihoterapeut.

Dragana Ivanović.jpg
Kurir Televizija Psiholog Dragana Ivanović o suđenju za masakr u Ribnikaru

Napomenula je i da su neke reakcije očekivane od roditelja dece ubijene 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

- Mogu da se jave različiti okidači, ali isto tako mogu da se jave i određene reakcije koje su sasvim u ovakvim slučajevima očekivane. Ono što treba raditi jeste pružiti potpunu podršku, znači, psihološku podršku roditeljima, oštećenima, u tom smislu da oni budu spremni za suočavanje, zatim da mogu da saslušaju šta će počinac krivičnog dela reći, ali isto tako i ko želi da mu postavi pitanje. Znači, treba raditi na obrađivanju traumatskog događaja da bi oni jednostavno bili spremni za ovakva suočavanja koja izazivaju burne reakcije kod, u ovom slučaju, roditelja koji su izgubili svoju decu - dodala je sagovornica Kurir televizije.

Kurir televizija "RODITELJI UBIJENE DECE U RIBNIKARU NA OVO MOGU BURNO DA REAGUJU" Psiholog Dragana Ivanović otkrila šta možemo očekivati u nastavku suđenja maloletnm ubici

Konačno, Ivanović veruje da ročište nije jedino mesto na kojem roditelji mogu da se susretnu sa ponovnim proživljavanjem bola.

- Nažalost, u našem sistemu, pričamo o pravosluđu, ne postoji baš tako razvijena ta podrška žrtvama, oštećenima, da mogu da se snađu bolje u ovakvim situacijama, da odreguju na adekvatni način i da mogu da postave pitanja koje oni žele, ali da to bude u jednom stanju da oni to mogu i da obrade na licu mesta, da procesuiraju. Biće im vrlo teško i mi svi treba da se stavimo u njihovu poziciju i pogotovo bih naglasila na izveštavanje, na određene naslove, gde i oni isto imaju da čitaju i određene komentare osoba na takvo izveštavanje - zaključila je Dragana Ivanović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

Kurir televizija Otac devojčice ubijene u Ribnikaru prokomentarisao korigovanje zakona o krivičnoj odgovornosti maloletnika