"Moji unuci su izgubili oca kada su imali tri i četiri godine. Mrtav pijan ubio je mog sina i ostavio decu bez oca. Proveo je samo 48 sati u pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu. Bez obzira da li je ubijen kolima ili pištoljem, ubistvo je ubistvo. U ovakvim slučajevima često pokušavaju da prebace krivicu na žrtvu, ali mrtva usta ne govore”, ovim rečima započinje ispovest Rade Jovičin, otac Ivana Jovičina (27) iz Alibunara, koji je poginuo na Božić 2022. godine dok je pokušavao da popravi kola.

Do nesreće je došlo u noći između 6. i 7. januara 2022. godine, kada je Ivan Jovičin, sa svojim ocem Radetom, izašao ispred porodične kuće kako bi pogledao nešto na automobilu. Dok su njih dvojica stajali pored vozila, niz ulicu je velikom brzinom, naleteo pijani Robert G. i svojim automobilom BMW pokosio Ivana, naočigled oca, a potom sleteo sa puta i zakucao se u banderu. Od siline udarca otkinuo mu je noge, a nesreći mladić, otac dvoje dece, preminuo je na putu do bolnice.

imged3108faffa4de3af1f224244a42dfadv.jpg
Privatna Arhiva 

Istragom je utvrđeno da je imao 3,3 promila alkohola u krvi.

„Nas dvojica smo stajali pored automobila kada je naleteo pijani vozač i ubio mog sina. Išao je 150 na sat i nije ni pokušao da se zaustavi. Pokušao je da pobegne, ali je izgubio kontrolu nad svojim BMW-om, udario u most, skoro polomio banderu i završio u suprotnoj traci“, navodi neutešni otac.

Naglašava da se nada maksimalnoj kazni.

„Veštačenje je urađeno tek 13 meseci nakon nesreće. Svaki dan nam je sve teži, posebno kada uzmemo u obzir da je on sada na slobodi, vozi i smeje nam se u lice. Nije mu izrečena nikakva zabrana, a vozačka dozvola mu nije oduzeta. Nema ni trunku empatije, osećanja nakon što nam je ubio dete,“ ističe otac nastradalog mladića.

Rade naglašava da samo žele pravdu i odgovarajuću kaznu za ubistvo svog sina, ali i zbog njegove dece koja odrastaju bez oca.

Kako je ranije saopštilo Više javno tužilaštvo u Pančevu, podiglo je optužnicu protiv okrivljenog R.G. (32) iz Alibunara, zbog postojanja opravdane sumnje da se dana 7.1.2022. godine oko 1.00 časa u Alibunaru, kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni saobraćaj da je doveo u opasnost život ljudi, usled čega je nastupila smrt pešaka I.J. (29) iz Jakova u Opštoj bolnici u Pančevu.

„Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni u stanju običnog pijanstva teškog stepena, sa 3,33 promila alkohola u organizmu, upravljao putničkim vozilom marke „BMV“ tip „320 D Eletta“ na državnom putu 2b reda nedozvoljenom i neprilagođenom brzinom noćnim uslovima vožnje kroz naseljeno mesto, u vreme kada je zbog praznika na toj deonici puta bilo više lica oko i na kolovozu, te je u ul. Žarka Zrenjanina, kod kućnog broja 167, udario u pešaka koji je pao na kolovoz“, saopšteno je.

Okrivljenom se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od dve do dvanaest godina.

Više javno tužilaštvo u Pančevu je u optužnici predložilo da Viši sud u Pančevu okrivljenog kazni po zakonu, izrekne mu meru bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina, oduzme mu putničko vozilo kojim je upravljao, kao i da ga obaveže na plaćanje troškova krivičnog postupka.

Kurir.rs/Nova