Fudbalski tim osuđenika Kazneno-popravnog zavoda Beograd (Padinska skela) i veterani FK Partizan odigrali su utakmicu rezultatom 3:0 u korist osuđenih lica, ali na zadovoljstvo oba tima, saopštili su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Kako su dalje naveli, za veterane su igrala poznata imena "Partizana" poput Gorana Kadenića, Radovana Antića, Branka Smiljanića, Željka Budiše i drugih. Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević rekao je da je
organizacija fudbalskog turnira u okviru jedne kazneno-popravne ustanove slavljenje ne samo sporta, već i humanosti za ljude koji su na izdržavanju kazne zatvora.

- Bez obzira na rezultat, ovde su danas samo pobednici na terenu jer su svi igrači, ma koliko bili iskusni u fudbalu, pokazali, osim borbenog duha, i da poštuju pravila fer pleja koja su bitna i za život i odnose koje gradimo sa ljudima - naglasio je Carević.

FOTO Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, KPZ Padinska skela, utakmica 1.jpg
Ministarstvo Pravde Odigrana utakmica

On je podsetio da je u najvećem zatvoru na Balkanu, KPZ u Sremskoj Mitrovici, prošlog meseca odigran fudbalski turnir u okviru projekta resocijalizacije osuđenih lica pod pokroviteljstvom Erasmus programa Evropske unije.

- Fudbal su igrali osuđenici ovog zavoda sa bivšom osuđenim licima iz Nemačke, Holandije, Norveške, Velike Britanije i Irske koji su bili deo ovog projekta tokom izdržavanja zatvorske kazne u svojim zemljama - rekao je Carević.

On je ukazao da su fudbalski klubovi poput nemačkog Bajer Leverkuzena i holandskog Utrehta omogućili pojedinim osuđenicima da se zaposle kao osoblje u ovim klubovima posle isteka kazne.

Ministarstvo Pravde Fudbalska utakmica između osuđenih lica i Partizana

- Sportske i obrazovne aktivnosti u kazneno-popravnim zavodima imaju brojne pozitivne efekte kod osuđenih lica, a na nama je da usvojimo svaki format koji doprinosi humanijem izvršenju kazne - istakao je Carević.

Za kraj je podsetio da su osuđena lica KPZ Beograd (Padinska skela) u oktobru 2022. na stadionu Sportskog centra "Kovilovo" odigrali meč sa veteranima Crvene zvezde, našim najtrofejnijim fudbalskim klubom. U timu veterana bila su poznata Zvezdina imena poput Boška Đurovskog, Nikole Žigića, Sanibala Orahovca, Milivoja Vitakića, Branka Jelića.