Marko Drakula, sin frontmena grupe Direktori, Nebojše Drakule, koji je optužen da je 7. oktobra 2019. kao pripadnik "vračarskog klana", pokušao da ubije sada pokojnog Lazara Vukićevića priznao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da je on osoba sa šeširom koju su kamere snimile kako postavlja ekspozivnu napravu ispod "poršea" parkiranog ispred porodične kuće.

U sudnici Specijalnog suda, koji vodi postupak protiv zloglasne kriminalne grupe, na čijem su čelu prema optužnici bili odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer, prikazani su snimci sa sigurnosnih kamera iz Riječke ulice u kojoj je bio "porše" kao i okolnih ulica.

1209-damir-dervisagic.jpg
Damir Dervišagić 

Na snimku se vidi kako osoba ima crne naočare, crni šešir, žute rukavice, bele rukave ispod crnog prsluka, spušta ranac, vadi nešto iz njega i u rukama nosi nešto pravougaonog oblika - konstatovala je sudija Svetlana Aleksić.

Na narednom snimku u 9.12 sati vidi se kako ista osoba prilazi poršeu i dok se savija pored automobila, spada mu kapa koju potom vraća i postavlja nešto ispod automobila. Potom ustaje, odlazi i sa zemlje uzima ranac koji je prethodno spustio i udaljava se od automobila.

- Ja sam lice sa snimka koje postavlja eksplozivnu napravu. Ovo na snimku je porše. Imam samo bitnu konstataciju, vidi se na snimku da sam došao peške i da na leđima nosim ranac. Nikakav automobil me nije dovezao kako se navodi u optužnici. Kratko i jasno, jasno je da sam izvadio eksplozivnu napravu koju sam zatim postavio - rekao je Drakula u sudnici.

Na pitanje sudije, gde je nabavio eksplozivnu napravu, Drakula nije želeo da odgovori.

Podsetimo, iznoseći odbranu Drakula je priznao da je postavio eksploziv Vukićeviću, tvrdeći da je vodio računa da Vukićević niti bilo ko drugi ne bude povređen. Naveo je i da mu je dobacio "druže, ostao si bez poršea". Kao motiv postavljanja eksplozivne naprave, naveo je to da je bio ljut na Vukićevića zbog njegove "bahate i nasiliničke vožnje".

Na jednom od snimaka vidi se kako Lazar Vukićević izlazi iz dvorišta ispred kog je parkiran "porše", potom se vraća i zastaje ispred kapije. Kamere su u 16.38 sati snimile stravičnu eksploziju, u kojoj je prednji deo poršea gotovo potpuno uništen, a oštećeno i vozilo ispred. Na kamerama se vidi i da Vukićević stoji u tom trenutku u neposrednoj blizini, a potom i kako se u trenutku kada je ekplozivna naprava aktivirana savija i trči u suprotnom pravdu.

marko-drakula.jpg
Privatna Arhiva 

Nepovređeni Vukićević, potom ponovo prilazi automobilu.

- Imam važnu konstataciju, fijat stilo koji se nalazi iza poršea, nije oštećen. Efekat eksploziva se ispoljava prema napred i prema dole, nema efekat unazad. Ta osoba u crvenom je Lazar Vukićević - rekao je Drakula, a na pitanje sudije gde je on stajao u tom trenutku rekao je da je on na 20 ili 30 metara u suprotnom smeru.

Sudija: Šta ste radili od 9 do 16 sati?

Drakula: Stajao sam tu na ulici i čekao. Poenta svega je da sam ga pozvao da priđe meni kada je izašao i prišao je. Vidi se na snimku kako okreće glavu, ali se ja ne vidim. Da sam hteo da ga ubijem, sigurno ga ne bih upozoravao, mahao mu i pozvao k sebi. Ne bih ga čekao od 9 ujutru do 16 sati, hteo sam da vidi da sam to ja, da gleda u mene kada mu uništavam auto.

Na snimcima posle eksplozije, vidi se kako Vukićević beži sa mesta eksplozije i to tako što trči preko haube i krova parkiranog automobila i preskače ogradu.

Lazar Vukićević, podsetimo, ubijen je godinu dana kasnije, 14. oktobra 2020. Prema optužnici, ubili su ga pripadnici kriminalne grupe Veljka Beliuvuka i Marka MIljkovića tako što su ga namamili da dođe u kuću strave u Ritopeku. Istog dana, pokušali su da namame i Aleksandra Šarca, ali nisu uspeli. Šarac je, međutim upucan 17. oktobra 2020. ispred Tržnog centra Ušće a preminuo je desetak dana kasnije u bolnici. Za taj zločin se terete "vračarci".