U Višem sudu u Beogradu danas je odloženo suđenje Dušanu Krstiću (57) zvanom Duca s Olimpa koji se tereti da je u novembru prošle godine bacio tri ručne bombe u dvorište kuća, koje su u vlasništvu dece pokojnog biznismena Dragoslava Kosmajca.

Prema optužnici koju je u aprilu podiglo Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Dušan Krstić se tereti da je 7, 8 i 15. novembra 2023. bacio eksplozivne naprave na kuće koje su u vlasništvu dece preminulog biznismena Kosmajca, gde je jedna od njih eksplodirala, ali na svu sreću niko nije povređen. Krstić se prema navodima optužnice, tereti za krivično delo izazivanje opšte opasnosti

- Branilac nije pristupio današnjem ročištu zbog zdravstvenog problema, pa se glavni pretres odlaže za 8. novembar - rekao je sudija u ovom postupku i dodao:

untitled1.jpg
MUP Srbije, Privatna Arhiva Hapšenje bračnog para 16. novembra 2023.

- Zbog nedostatka dokaza hteo bi da dodam da Lazar, Aleksandra, Jelena i Milica Kosmajac nemaju status oštećenih, već samo svedoka zbog nedostatka dokaza. Oštećeni u ovom postupku jedino je Slobodan Nikolić. Tako da ćemo se prema Lazaru, Aleksandri, Jeleni i Milici Kosmajac odnositi kao prema svedocima.

Dušan Krstić došao je na ročište u pratnji jednog stražara sa lisicama na rukama, dok su ga u holu Palate pravde čekali supruga Džesika R. T. (39), inače državljanka Australije i deca. Inače, da podsetimo, Dušan Krstić uhapšen je 16. novembra prošle godine, zajedno sa svojom suprugom i od tada se nalazi u pritvoru. Istraga protiv njegove supruge obustavljena usled nedostatka dokaza. 

1234.jpg
Marko Karović Džesika R. T. došla na suđenje suprugu Dušanu Krstiću

 Kako smo ranije izveštavali, Dušan Krstić se branio da je na kuće Kosmačeve dece, Lazara, Jelene i Milice bacio bombe jer je njihovog oca krivio za "postavljanje eksploziva pod njegovo vozilo i smrt njegovog kuma Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš".

Optužnica

Prema navodima optužnice, Krstić je prvo 7. novembra 2023. neovlašćeno nosio ručnu bombu čije držanje i nošenje nije dozvoljeno građanima, a potom ju je aktivirao i bacio na rešetku od slivnika kod garaže u dvorištu porodične kuće oštećenih Lazara, Aleksandre i Jelene Kosmajac, a koja bomba nije eksplodirala.

- Bombu je svedok B.M. zajedno sa kašikom premestio na zidani roštilj letnjikovca kuće gde su i zatečene. Dušan K. je, kako se sumnja, sledećeg dana 8. novembra 2023. u dvorište porodične kuće S. N, inače prvog komšije L. K, bacio drugu ručnu bombu koja je eksplodirala, čime je izazvao opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima. S. N. se u to vreme nalazio u svojoj kući - saopštilo je ranije VJT u Beogradu.

Nakon druge bombe, prema navodima optužnice, Duca sa Olimpa je 15. novembra 2023. bacio i treću eksplozivnu napravu u dvorište kuće koja je u vlasništvu Milice Kosmajac, ali ona nije ekspolodirala. Bomba je nađena na betonu kod metalnih ulaznih vrata od dvorišta kuće, a kašika ručne bombe zatečena pored parking mesta u travi u dvorištu.