Ozloglašeni balkanski narko-kartel tokom protekle nedelje ostao je bez 12 tona kokaina. Bezbednosne službe koje godinama dišu za petama ovoj kriminalnoj grupi zaplenile su 4,5 tona kokaina u Panami, potom i pošiljku od 3,5 tone droge u panamskim vodama, da bi na kraju "pale" još četiri tone na španskoj i francuskoj carini.

Više informacija, ali i svojevrsnu analizu o ovoj rekordnoj zapleni saznala je novinraka Ksenija Stojiljković u razgovoru sa Božidarom Spasićem, bivši obevaštajac Službe državne bezbednosti.

Kurir televizija Božidar Spasić o rekordnoj zapleni kokaina koji je bio namenjen za Balkan

- Ovde ima jedna dobra i jedna loša vest. Dobra je da je izuzetna količina kokaina zaplenjena, a loša je ta da se jedan deo tog kokaina vezuje za balkanski kartel, što znači da je on veoma dobar kupac i dobavljač kokain, čim se ovolike količine vezuju za njega znači da on dobro funkcioniše. Vi u bukvalnom smislu reči ne možete da uništite kartel, on radi mimo saznanje, ne možete ga eliminisati sa zaplenjenim tonama jer njihova godišnja distribucija prelazi stotinu tona. Prema tome, ove pošiljke koje se izuzimaju one samo prave određene smetenje, uzima se droga, ali kartel mora ponovno da "snabdeva" to tržište. Po količinom koja je ovde navedena kao zaplenjena, imamo uvid u to da je potražnja za drogom ogromna - započeo je Spasić, pa je pričao o lokacijama u kojima je trebalo da stigne određen broj kokaina:

- Jedan deo te droge je bio namenjen za Španiju, jedan deo u Rijeku, ali i za Crnu Goru, sve bi to bilo na ovom tržištu distribuirano. Postoji svetski dogovor specijalizovanih jedinica policija, odluke vlada da se protiv narko-kartela policiji dozvoli upotreba satelita, najsavremenijih oružja, oruđa, brodova i svega neophodnog. Vrši se veliki pritisak na kartele i to predstavlja udarac, njima je gubitak i deset grama droge, a kamoli tone. Postoji neko "pravilo" da ako padnu, da će sledeći brodovi nadomestiti sve te količine, čak postoje brodovi koji iz Amerike u Evropu putuju oko Afrike, kako bi zavarali trag, u pitanju su stotine brodova, postavlja se pitanje da li svet ima kapacitet da sve to prati.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "BALKANSKI KARTEL VIŠE NE POSTOJI" Marković otkrio na koji način je nađeno 300 kilograma kokaina: Ti ljudi imaju platu 100.000 €