Kada bih imao priliku da vidim sina, pitao bih ga samo jedno: šta je prava istina u vezi sa nestankom devojčice iz Bora? Znao bih odmah da li me laže!

Ovo je za Kurir rekao Radoslav Dragijević (73), otac Dejana Dragijevića (50), koji je, zajedno sa Srđanom Jankovićem (50) optužen za monstruozno ubistvo dvogodišnje Danke Ilić. On je dodao da, više od pola godine posle događaja koji je na noge digao celu Srbiju, više ne zna u šta da verujem.

- Uprkos svemu, teško mi je da pomislim na to da moj sin Dejan stoji iza ubistva tog deteta. Pokušavam sve vreme da vratim film na to šta se dešavalo tih dana u našoj kući - kaže Radoslav za Kurir.

3855334-screenshot20240406103417-edit-copy.jpg
Facebook, Nemanja Nikolić Dragijevići

Priznanje u policiji

Radoslav je ponovio za Kurir da ništa ne zna o samom događaju, ali da se seća da je Dejan 28. marta, dva dana nakon nestanka Danke Ilić, došao kući zajedno s kolegom Srđanom Jankovićem, koji je sada takođe iza rešetaka zbog istog dela.

- Koliko se sećam, tog dana su Dejan i njegov kolega došli zajedno kod nas kući u selo Zlot. Dejan i Srđan su pričali nešto s mojim sinom Daliborom, koji je u međuvremenu umro, ali meni niko ništa nije rekao, niti znam o čemu su tada pričali - rekao je Radoslav i dodao da mu nije bilo poznato kuda su se uputili nakon toga.

Optužnica koja je 24. septembra podignuta zbog ubistva dvogodišnje devojčice bazira se na priznanju Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića koje su dali u policiji posle hapšenja, a koje je Dejan ponovio i pred Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru.

- Kasnije pred tužilaštvom, Janković se branio ćutanjem, a Dragijević je ponovio da su devojčicu udarili kolima, stavili je na zadnje sedište, a kada su videli da je živa, on joj je lično stavio ruke na usta i nos i ugušio je. Telo su potom bacili na deponiju - rekao je izvor Kurira.

Kako je ispričao sagovornik Kurira, Dragijević je, prema optužnici, dva dana posle ubistva devojčice, odnosno 28. marta, svojim "pežoom" telo prevezao u crnoj vreći sa deponije na Starobanjskom putu do dvorišta porodične kuće u Zlotu, pokazao ga bratu Daliboru i ocu Radoslavu i ispričao im sve do detalja. Potom je, zajedno s bratom, telo ubijene devojčice odneo u napuštenu kuću u blizini sela.

collage-copy.jpg
Nemanja Nikolić Danka Ilić

Premešteno telo

Dejan je, kako piše u optužnici, 28. marta bio u policiji na informativnom razgovoru od 13 do 14.30 sati, a telo sa deponije premestio je zajedno sa bratom oko 16 sati istog dana. Međutim, u svom priznanju, nigde nije spominjao svog kolegu s kojim je uhapšen sedam dana kasnije.

S druge strane, osim opisa monstruoznog zločina u prvobitnom priznanju, Dejan je izjavio da je telo deteta kasnije ponovo premestio upravo njegov otac, što Radoslav sve vreme izričito negira. Tokom istrage, podsetimo, hapšeni su i Dejanov sada već pokojni brat Dalibor, ali i otac, koji se tereti za neprijavljivanje krivičnog dela, ali i pomoć učiniocu posle izvršenog ubistva.

whatsapp-image-20240405-at-11.22.55-am.jpg
Nemanja Nikolić Radoslav Dragijević

Advokat Jovanović: U optužnici nema dokaza o smrti deteta

Advokat Milinko Jovanović, koji u Srbiji važi za jednog od najboljih krivičara, po službenoj dužnosti brani Dejanovog oca Radoslava Dragijevića, a za Kurir je izjavio da, prema njegovom mišljenju, u optužnici mora postojati dokaz o smrti deteta, a toga nema.

- Višem sudu sam uložio prigovor na optužnicu, koju sam dobio 3. oktobra. Smatram da u optužnici mora postojati dokaz o smrti deteta, a njega nema. Pretpostavljam da će optužnicu vratiti na dopunu i rekostrukciju događaja na licu mesta - rekao je advokat Jovanović.

On je dodao da njegov branenik Radoslav Dragijević, po zakonu, ne može biti optužen za pomoć počiniocu zato što je bliski srodnik optuženog.

- Bez obzira na to, Radoslava je zaječarsko tužilaštvo optužilo, mada se u optužnici pozivaju na to da je Radoslav pomagao Srđanu Jankoviću, koji mu nije srodnik - kaže naš sagovornik.