Carinski službenici su tokom proteklog vikenda, u saradnji sa policijom, otkrili i sprečili pokušaje krijumčarenja neprijavljenih cigareta, alkoholnih pića, rezanog duvana, municije, ali i vozila.

Prilikom dubinske kontrole na autoputu kod Vranja, carinski službenici su zaustavili vozilo domaćih registarskih oznaka, u čijem je prtljažniku otkiveno 150 pakovanja rezanog duvana, stranog porekla bez akciznih markica, teškog 75 kilograma.

Reč je o rezanom duvanu robnih marki ''Karelia Slims'', ''Karelia Slims Blue'', ''Marlboro Black Label'', ''Marlboro Gold Label'', ''Lacky Strike'', ''Golden Virginia'', ''Winston Blue'' i ''Parliament''.

Unos akcizne robe je ograničen u svakoj zemlji, pa se tako u Srbiju u ličnom prtljagu može uneti 50 cigareta, 25 cigarilosa (do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuća kombinacija navedenih proizvoda, a kada su alkoholna pića u pitanju, dozvoljen je 1 litar žestokog alkoholnog pića ili 1 litar penušavih i likerskih vina i 1 litar ostalih vina.

Uprava carine Srbije Carina

To, međutim, nije sprečilo dvojicu putnika koji su u Beograd pristigli istim letom iz Kine, da u prtljag zapakuju preko 11.000 komada cigareta (56 boksova), kao i 11 boca alkoholnog pića od sirka (vrsta trske) sa udelom alkohola od 53%.

Uprkos sadržini prtljaga, putnici su se uputili ka zelenom kontrolnom prolazu, čime su stavili do znanja da nemaju ništa za prijavu.

Tokom redovne kontrole na izlazu graničnog prelaza Batrovci 5. oktobra 2024. godine u gepeku jednog vozila stranih registarskih oznaka otkriveni su dvostrani pancir, slušalice za prigušivanje zvuka, futrola za pištolj, 1 čaura i 6 metaka kalibra 9 mm.

Iako se ova specifična oprema i municija ne smeju bez prijavljivanja i dodatne dokumentacije prenositi preko granice, strani državljanin koji je upravljao vozilom nije prijavio šta prevozi, već je službenicima rekao da se uputio u posetu prijatelju u Belgiju i da sa sobom nosi samo lične stvari.

Ništa manje dinamično bilo je i na ulaznoj strani graničnog prelaza Horgoš, kada su carinski službenici 4. oktobra 2024. godine, u saradnji sa policijom, zbog neprijave privremeno zadržali motor i kvadricikl otkrivene u tovarnom delu jednog kombija.

image_-_2024-10-08T130510.543.jpg
Uprava carine Srbije 

Iako je vozač tvrdio da nema ništa za prijavljivanje, carinski službenici su uočili da ispod gomile stvari u tovaru viri točak motocikla, zbog čega su se odlučili za detaljan pregled.

I bili su u pravu, jer je ubrzo utvrđeno da se ispod polovnih stvari kriju neprijavljeni kvadricikl i kros motocikl čija je vrednost procenjena na 12.000 evra.

Motocikl i kvad su zajedno sa vozačem odmah predati u dalju nadležnost policije i tužilaštva, zbog sumnje da je reč o vozilima za kojima se traga.