Novo krivično delo, objavljivanje materijala kojim se savetuje izvršenje krivičnog dela, predviđeno nacrtom zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, veoma je dobro rešenje jer se njime kao krivično delo kažnjava ponašanje štetno po društvo a postojećim zakonom nije kažnjivo, objasnio je za Kurir zamenik glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Miodrag Marković.

Opasnosti od "Darkneta"

Kako Marković napominje, izmene zakona povremeno su nužne, kako bi se pravni propisi uskladili sa novonastalim životnim okolnostima.

- Život je dinamičan, a pravo je statično i upravo zbog toga nužne su povremene izmene zakona. Pojavljuju se novi oblici kriminaliteta, koji su do pre samo nekoliko godina bili nezamislivi, zbog čega je neophodno da se i u ovom segmentu krivičnopravni propisi prilagode. Pojava i ubrzan razvoj interneta kao sredstva komunikacije i raznih društvenih mreža predstavlja dobar primer za tu tvrdnju, jer one mogu predstavljati sredstvo kojim će se širiti opasni materijali kojima se može podsticati kriminalno ponašanje - kaže tužilac za Kurir.

269A8376.JPG
Petar Aleksic Miodrag Marković, zamenik glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

Takvi sadržaji mogu biti, kako Marković napominje, uputstva kako se proizvode opojne droge (poput uzgajanja kanabisa ili pravljenja sintetičkih droga poput amfetamina), uputstva za ručno pravljenje hladnog ili vatrenog oružja i rukovanje tim oružjem, davanje uputstava za izradu falsifikovanog novca ili pak savetovanje na koji način se opojne droge i oružje mogu pribaviti na nelegalnom tržištu, saveti kako se vrši ubistvo, fotografije ili video zapisi koji sadrže dečiju pornografiju.

- Ovde naročito treba ukazati na opasnosti koje vrebaju od takozvanog "Darkneta" ili kako se još naziva "Dark Web-a" koji sadrži internet stranice koje su dobro sakrivene i do njih se ne može doći preko uobičajenih programa za pretraživanje interneta, a koje imaju upravo takav sadržaj. Takvim internet sadržajima uglavnom pristupaju pripadnici terorističkih organizacija, pedofilske grupe i razni kriminalci čije aktivnosti upravo zbog konspirativnosti "Darkneta" ostaju sakrivene. Ali, ova lica koja imaju mogućnost da pristupe tim podacima, takođe mogu da ih plasiraju preko društvenih mreža i internet stranica koje bi bile dostupne i preko "običnih" internet pregledača. Ta opasnost se predupređuje uvođenjem ovog krivičnog dela - objašnjava naš sagovornik.

Zamenik glavnog javnog tužioca osvrnuo se i na kritike ovog zakonskog rešenja, koje se svode na tvrdnje da će ovo krivično delo biti namenjeno za obračun s političkim protivnicima.

Zloupotreba tehnologija

269A8342.JPG
Petar Aleksic Miodrag Marković, zamenik glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

 - To jednostavno nije tačno iz više razloga. Pre svega zato što intencija zakonodavca nije da ograničava ustavom i međunarodnim ugovorima zagarantovana prava građana na okupljanje i sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda kretanja, ili kako se to kroz istoriju zvalo "sloboda zbora i dogovora". Upravo suprotno, namera je suzbijanje kriminaliteta u određenim oblastima i adekvatan odgovor države i društva uopšte na razvoj novih tehnologija i opasnosti da te tehnologije budu zloupotrebljene za izvršenje krivičnih dela koje od toga vrebaju. Osim toga, kao što je i u samom tekstu predviđenih izmena zakona navedeno, za ovo krivično delo će se kažnjavati jedino ako se odnosi na materijal kojim se daju saveti za vršenje nekog krivičnog dela koje je propisano našim krivičnim zakonikom ili drugim propisom - navodi tužilac.

Tako, na primer, ukoliko se daju uputstva za, recimo, nasilno blokiranje saobraćajnica, puteva ili železničkih pruga, onaj ko daje savete kako to učiniti u smislu pronalaženja tačaka na saobraćajnicama koje se ne mogu zaobići drugim putevima i koje će neminovno dovesti do remećenja saobraćaja ili izvođenjem građana na takve saobraćajnice ili postavljanjem fizičkih prepreka, preprečenih motornih vozila, balvana, betonskih blokova i sličnog, učinilac time daje uputstva za izvršenje krivičnog dela Ugrožavanje javnog saobraćaja opasnom radnjom ili opasnim sredstvom iz čl. 290 Krivičnog zakonika i stoga bi se njegove radnje izvršenja mogle kvalifikovati kao ovo krivično delo.

Propis

Kažnjivo davanje uputstava za vršenje krivičnog dela

Miodrag Marković, zamenik glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, objasnio je za Kurir da radnja izvršenja novog krivičnog dela predviđenog nacrtom zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predstavlja činjenje dostupnim materijala koji sadrži informacije kojima se daju saveti u cilju izvršenja krivičnog dela.

- Predviđena je i odgovornost za lice koje vrši posredovanje u cilju izvršenja krivičnog dela, kao i svesno pristupanje takvom materijalu. Tekst ovog člana predviđa i definisanje sredstva izvršenja ovog krivičnog dela, a to je svaki materijal koji zvučno ili vizuelno sadrži uputstva ili savete za upotrebu sredstava izvršenja krivičnog dela ili predmeta nastalih izvršenjem krivičnog dela. Takođe je predviđeno i obavezno oduzimanje takvog materijala - objasnio je Marković za Kurir.

(Kurir.rs - Jelena Spasić)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Šta je to "doksing"? Žrtva sajber kriminala priznala: Nikada niste potpuno bezbezdni, nisam se osećala sigurno ni u svom domu