Milenko Karišik, prvi komadant specijalne jedinice policije Republike Srpske, formirane aprila 1992. godine, gostovao je u emisiji "Crna hronika", gde je detaljno govorio o dešavanjima pre i tokom početka rata u Bosni i Hercegovini. Karišik, koji je svoju vojnu karijeru izgradio kao iskusni komandant u kriznim situacijama, opisao je kako je njegova multietnička jedinica bila zloupotrebljena u periodu kada su međunacionalne tenzije u BiH dostigle vrhunac.

Početak raspada i političke igre u BiH

Emisija je počela pitanjem o trenutku kada je Karišik, zajedno sa svojim kolegama, shvatio da politička dešavanja u Bosni i Hercegovini vode ka sukobu. 

- Naša zajednička tada jedinica je živela svojim životom dugo godina kao dobro obučena, visoko profesionalna i u svakom drugom pogledu elitna jedinica ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje Bosne i Hercegovine - započeo je Karišik, podsećajući da su u Bosni i Hercegovini tada rešavali najkomplikovanije bezbednosne situacije, od talačkih kriza do borbi protiv teškog kriminala. Međutim, sa dolaskom nacionalnih stranaka na vlast, situacija se drastično promenila.

20241013-CRNA-HRONIKA.00_04_14_22.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Mi smo u Bosni i Hercegovini bili udarna pesnica ministarstva unutrašnjih poslova, ali kako su se politički odnosi menjali, i multietnički karakter ministarstva počeo je da se urušava - rekao je Karišik.

- Sa dolaskom SDA, HDZ i SDS na političku scenu, odnosi unutar ministarstva su postali napeti. Srpski kadrovi su počeli da bivaju marginalizovani, a Srbi su počeli da gube svoje pozicije u ministarstvu - naveo je Karišik, ističući da je nova politička scena stvorila tenzije između naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno unutar ministarstva unutrašnjih poslova.

Prvi znaci zloupotrebe specijalne jedinice

Na pitanje voditeljke Jelene Pejović o tome kada je prvi put primetio da je njegova jedinica zloupotrebljena, Karišik je objasnio da je ključni trenutak bio krajem 1991. i početkom 1992. godine, kada su odnosi unutar jedinice postali nestabilni. 

- Počeli smo da se prebrojavamo, Srbi, Hrvati, Muslimani. Iako smo ranije živeli kao zajednica, sada smo počeli da vidimo ko je ko. Tada sam shvatio da je specijalna jedinica, koja je do tada bila multietnička, postala instrument u rukama političkih struktura, posebno SDA - izjavio je Karišik.

20241013-CRNA-HRONIKA.00_03_22_16.Still001.jpg
Kurir Televizija 

U tom periodu, Karišik je počeo da uviđa da su zadaci njegove jedinice postajali sve sumnjiviji.

- Počeli smo da pretražujemo srpske kuće, da zastrašujemo sopstveni narod. To je bilo strašno. Jedinica je zloupotrebljena i okrenuta protiv svog naroda, a mi smo se našli u situaciji gde više nismo mogli da verujemo svojim nadređenima - istakao je Karišik.

Odlazak u Bileću i prva zaseda

Jedan od ključnih trenutaka o kojem je Karišik govorio bio je odlazak njegove jedinice u Bileću, gde su ih poslali pod izgovorom da pretražuju oružje. Međutim, ubrzo je postalo jasno da je cilj misije bio mnogo dublji. 

- Tada smo prvi put shvatili da nešto nije u redu. Otišli smo u Bileću sa svim našim ljudima i opremom, ali nas je tamo dočekao srpski narod. Oni su bili šokirani našim dolaskom, a mi smo se zapitali šta zapravo radimo tamo - rekao je Karišik, dodajući da je narod u Bileći protestovao protiv dolaska specijalaca, što je dodatno povećalo sumnje u namere nadređenih.

20241013-CRNA-HRONIKA.00_30_01_23.Still004.jpg
Kurir Televizija 

- Kada smo se vraćali, dočekala nas je zaseda u Gacku, postavljena od strane srpskih boraca. To je bio trenutak kada sam shvatio da više ne možemo da funkcionišemo u toj jedinici - izjavio je Karišik.

Odluka o napuštanju multietničke jedinice

Voditeljka emisije upitala je Karišika o ključnom trenutku kada je odlučio da povuče svoje ljude iz specijalne jedinice. Karišik je objasnio da je odluka doneta nakon sastanka sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Alijom Delimustafićem, koji je pokušao da zadrži specijalce u zajedničkoj strukturi. 

- 4. aprila 1992. godine, ministar je došao kod nas sa namerom da nas snimi i pusti u javnost kao jedinstvenu jedinicu koja i dalje služi BiH. To je bio trenutak kada sam shvatio da više nema povratka. Rekao sam mu da ne pristajemo na to i da smo mi već shvatili da smo zloupotrebljeni - rekao je Karišik, ističući da su odnosi unutar jedinice već tada bili potpuno poremećeni.

20241013-CRNA-HRONIKA.00_21_17_18.Still003.jpg
Kurir Televizija 

- Nakon tog sastanka, odlučio sam da povučem svoje ljude. Spakovali smo se, uzeli naše naoružanje i opremu, i napustili bazu. Više nismo mogli da budemo deo te jedinice - izjavio je Karišik.

Prvi sukobi i teški gubici

Nakon napuštanja baze, Karišik je sa svojim ljudima otišao u stanicu na Vracama, gde su se ubrzo sukobili sa muslimanskim snagama. 

- 5. aprila smo krenuli ka našoj staroj bazi na Vracama, ali su nas dočekali pripadnici muslimanskih snaga. Upali smo u zasedu i tu smo imali prve velike gubitke. Dvojica mojih ljudi su poginula, a sukobi su bili žestoki - rekao je Karišik.

Opisao je kako je njegova jedinica, iako brojčano slabija, uspela da savlada neprijateljske snage zahvaljujući svojoj obuci i iskustvu.

- Nas je bilo samo 36, ali smo bili vrhunski obučeni i znali smo kako da se borimo. Uspeli smo da savladamo nadmoćnijeg neprijatelja i da izvučemo živu glavu - izjavio je Karišik.

Ratni put i specijalna brigada

U nastavku intervjua, Karišik je govorio o svom ratnom putu nakon tog događaja. Istakao je da je kasnije predložio formiranje specijalne brigade Republike Srpske, koja je postala ključna snaga u odbrani srpskog naroda tokom rata. 

- U septembru 1992. godine predložio sam formiranje specijalne brigade, koja je imala šest odreda i bila sastavljena od dobrovoljaca. To su bili mladi ljudi, svesni svoje uloge u odbrani svog naroda. Brigada je postala moćna sila i igrala ključnu ulogu u ratnim dešavanjima - rekao je Karišik.

Suočavanje sa Haškim tribunalom

Na kraju intervjua, Karišik se osvrnuo na svoje iskustvo sa Haškim tribunalom, gde je bio pozvan kao svedok odbrane Radovana Karadžića.

- Bilo je veoma teško suočiti se sa optužbama. Međutim, ja sam branio svoju čast, čast moje jedinice i mog naroda. Nama je jedino odgovarala istina - rekao je Karišik. 

Osvrnuo se i na dešavanja u Srebrenici, gde je njegova jedinica učestvovala u operaciji Krivaja.

- Došlo je do incidenta u Kravici, ali to nije bio planiran zločin. To je bio zadesni incident koji je pogrešno interpretiran - izjavio je Karišik, ističući da je policija Republike Srpske imala samo marginalnu ulogu u tim događajima.

- Srebrenica je bila deo većeg projekta usmerenog na optuživanje srpskog naroda. Iako je došlo do zločina, naša uloga u tome je bila minimalna - zaključio je Karišik.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir TV Crna hronika